Internacionalni festival književnosti po BOOKSTAN: NO EAST, NO WEST

13816959_10209171048328965_2028580906_nBUYBOOK / ALU / RADIĆEVA, SARAJEVO: 25–28. 7. 2016. Uz zadovoljstvo što ćemo ugostiti neke od najznačajnijih međunarodnih autora/ica na predstojećem Bookstanu, prvom međunarodnom književnom festivalu u organizaciji Izdavačke kuće Buybook, raduje nas i prilika da gostima iz inostranstva te domaćoj publici predstavimo bosanskohercegovačke književnike i književnice sa kojima i otvaramo festivalski program. U ponedjeljak, 25. jula u 12:00 u programu Book launch u Radićevoj ulici koju pretvaramo u biblioteku na otvorenom, predstavljamo pjesnike, Buybookove autore/ice, Naidu Mujkić, Marka Tomaša i Asmira Kujovića. Razgovor će moderirati pjesnik Ahmed Burić.

Marko Tomaš, dugogodišnji Buybookov autor, pripada najprogresivnijim glasovima bh. poezije i proze. Jedan je od pokretača i urednika mostarskog časopisa Kolaps i pripadajuće biblioteke. Novinske tekstove objavljivao u BH Danima, Glasu Istre i Feral tribuneu. Vodio je kultnu splitsku knjižaru UTOPIA. Novinar je internetskog portala zurnal.ba. Piše kolumne za Urban magazin iz Sarajeva i portal lupiga.com iz Zagreba. Poeziju i prozu objavljivao u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj periodici. Pjesme su mu prevođene na talijanski, poljski, francuski, njemački i engleski jezik. Asmir Kujović nedavno je u izdanju Buybooka objavio ”Vidikovac”, svoju novu pjesničku zbirku koja je označena kao refleksivno-mistična i unikatna na našoj literarnoj sceni. Kujović je objavio je zbirke pjesama “Vojni sanovnik” (1997.) i “Zagrobni život” (2000.), te roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” (2002.).

Objavljivao je i eseje, putopise, priče, književnu, pozorišnu i filmsku kritiku. Za roman “Ko je zgazio gospođu Mjesec” nagrađen je Godišnjom nagradom Društva pisaca Bosne i Hercegovine za najbolju knjigu objavljenu u 2002. godini. U Beču je 2005. godine objavljeno dvojezično izdanje njegove zbirke izabranih pjesama pod naslovom “Das versprochene Land /Obećana zemlja” na njemačkom i bosanskom jeziku.

Naida Mujkić autorica je knjige ”Ljubavni šarti mogula” koja je objavljena u Buybooku i u kojoj se bavi kompleksnim odnosom značenja, pozicija i ideologija unutar bosanskohercegovačke kulture. Naida Mujkić rođena je u Doboju, 1984. Prvonagrađena je na Književno-kulturnoj manifestaciji Slovo Gorčina u Stocu; Nagrada Mak Dizdar mladom pjesniku za zbirku neobjavljenih pjesama, 2006. Objavila zbirku pjesama Oscilacije, Sarajevo-Zagreb, 2008. Uvrštena u novije antologije bosanskohercegovačke poezije.

13814442_10209171048808977_2009285821_n*** Predstavljanje novih naslova Buybookovih autora još jedan je u nizu značajnih festivalskih segmenata. Raduje nas što ćemo u okviru festivalskog programa upriličiti promociju romana Nihada Hasanovića koji nakon knjige ”Čovjek iz podruma” objavljene takođe u izdanju Buybooka, predstavlja svoj novi naslov”Laki pogon” (Buybook, 2016). Buybook nastavlja tradiciju prepoznavanja novih glasova na bh. književnoj sceni te najavljuje i promociju prvog romana Damira Ovčine, ”Kad sam bio Hodža” (Buybook, 2016). Sarajevski reditelj, televizijski autor i pjesnik Nenad Đurić predstaviće svoju pjesničku zbirku” Oaza pod kišobranom” (Buybook, 2016) Nakon trideset objavljenih knjiga pjesnika i profesora Marka Vešović najavljujemo još jednu pod nazivom ”Njih tri” (Buybook, 2016) koja će takođe premijerno predstavljanje imati u programu Bookstana. I ”Praški metro” (Buybook, 2016) Mustafe Zvizdića te ”Rasprava o miru i nasilju” (Buybook, 2016) Nerzuka Ćurka biće predstavljene festivalskoj publici.

”Valjda samo čovjek potpunog mira može o nasilju misliti i pisati tako pribrano i razložno. Raskošnim stilom prefinjenog erudita, Ćurak raščlanjuje suštinu nasilja i zla, sučeljava je s antipodnim značajkama mira i dobra te kroz taj sraz opozita daje nepogrešiva vrijednosna određenja. Bezvremeno štivo za sve generacije”, napisao je o novoj knjizi profesora Ćurka Vlado Azinović, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Humor kao prepoznatljiv način pjesničkog izražavanja prisutan je i u novoj zbirci ”Praški metro” Mustafe Zvizdića te se radujemo još jednom predstavljanju knjige koja se od nedavno nalazi na Buybookovim policama.

***

Uskoro više o novim naslovima pripremljeni za festivalska premijerna predstavljanja. Raspored promocija možete pronaći u dodatku.

13815077_10209171049568996_1375325975_n