Instagram terapija: Skupljanje lajkova liječi depresiju?

Novo istraživanje pokazuje da podrška od drugih korisnika na društvenim mrežama pomaže u borbi s nesigurnošću i depresijom


Izgleda da je Instagram korisniji nego što smo mislili. Novo istraživanje sa Sveučilišta Drexel pokazuje da ljudi ovu društvenu mrežu koriste kako bi otvoreno razgovarali o problemima s depresijom i nesigurnošću.

Samo tokom maja na Instagramu je od 90,000 postova uključenih u istraživanje njih 800 obilježeno hashtagom #depression.

Stavljanje fotografija na Instagram pokazalo se kao jednostavnije za ljude koji svoje emocije teško pretaču u riječi, a društvenu platformu vide kao sigurno mjesto u kojem su dio veće zajednice.

“Mnogo analiziranih podataka vezano je uz sliku o tijelu i izgled”, rekla je jedna od autorica studije, dr. Andrea Forte. Naime, uz #depression, najčešće se pojavljuju i oni hashtagovi vezani uz hranu, primjerice #fat #anorexia #beautiful #skinny #bulimic #ugly #thin #starving. Postovi o hrani i izgledu čak privlače puno više komentara nego drukčije vrste postova – negativnih i pozitivnih.

Srećom, pri detaljnijoj analizi pokazalo se kako pozitivnih komentara ipak ima više nego negativnih, a među njima nerijetko se nalaze i poruke ohrabrenja poput “snažna si i lijepa”.

Ovakva komunikacija dočekana je jako pozitivno i od strane same aplikacije. Naime, Instagram je nedavno instalirao alat koji nastoji spriječiti samoubistvo. Odnosno, ako program prepoznaje u nečijim postovima suicidalne misli, automatski kontaktira podršku u obliku poziva od brojnih operatera.

Iako je ova studija rasvijetlila načine na koji Instagram može pomoći ljudima, prethodne slične studije dokazivale su kako je aplikacija jednako tako i zaslužna za razvoj depresije kod korisnika.

Zaključak? Ako pronalazite olakšanje u dijeljenju svojih problema, to i činite. Ako ste pak mirniji kada ste na detoxu od društvenih mreža, probajte ih izbjegavati. Po vlastitom nahođenju…