Insomnija: FENG ŠUI PRAVILA PROTIV NESANICE

Drevna kineska filozofija feng šui ima rješenja za izbacivanje negativne energije iz porodičnog doma.

Nesanica je postala svakodnevni problem savremenog čovjeka usljed ubrzanog načina života i sve bržeeg životnog tempa. Iako krivca za insomniju možemo tražiti u različitim uzrocima, drevna kineska filosofija uređenja doma, popularni feng šuji tvrdi da je riječ o pogrešnom uređenju životnog prostora u kome spavamo.

Metoda slaganja boja zarad pozitivne energije u spavaćoj sobi ključna je za dobar san, tvrde praktičari kineske vještine feng šuija. Kako objašnjava ova drevna kineska filozofija, spavaća soba mora imati toplo osvjetljenje, a tamne zavjese moraju biti od nježne tkanine kako ni san bio kvalitetan.

Vatrena, strastvena crvena boja, koja podržava život, u spavaćoj sobi se može pojavljivati samo na ukrasnim detaljima.

Sa druge strane, zemljani tonovi, po prirodni nas uzemljuju, iscjeljuju i čine da se opustimo pa su obje boje savršene da dominiraju u spavaćoj sobi. Tako za dominantne, ključne komade u sobi birajte boje koje pronalazimo u prirodi. Toplu, zelenu boju trave, boju neba ili pak prigušeno smeđuu boju zemlje.

Ove boje stavite u dio sobe u koji gledate iz kreveta. To je važno jer će biti zadnje u što ćete gledati prije nego što vam san dođe na oči i u šta ćete prvo pogledati kada se probudite.
U spavaćoj sobi nikako nije preporučljivo da dominira jedna boja, već je najbolje uspostaviti balans.

Najbolje je izabrati one boje koje čine da se osjećate bolje, one koje podstiču zdravlje i blagostanje, a kombinacija inspirirana prirodom, toplo smeđa i prigušeno zelena su savršene boje za enterijer spavaće sobe. Ova kombinacija garantuje opuštanje jer oponaša izgled drveća i čistu prirodu.