Indijski orah – zdrava grickalica puna proteina i minerala

Indijski orah (Anacardium occidentale) je malo zimzeleno drvo visine do najviše 12 metara, porijeklom iz Brazila, a zbog svog uskusnog ploda sada se uzgaja u mnogim tropskim područjima svijeta. Njegovo sjeme ima oblik bubrega i uglavnom se uzgaja u zemljama poput Indije, Kenije i Tanzanije.


Veoma je hranjiv i prepun proteina i esencijalnih minerala, uključujući bakar, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i cink.

Indijski orah sadrži manje masnoće nego ostali orašasti plodovi. Dvije trećine masnoća u indijskom orahu su nezasićene masne kiseline, 75 odsto tih nezasićenih masnih kiselina čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom uticaju na zdravlje srca.

One blagotvorno utiču i na dijabetes, pomažući sniziti nivo triglicerida i štiteći od daljih komplikacija povezanih sa visokim nivoom šećera i holesterola. Redovno konzumiranje indijskih oraha znatno smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Indijski orah je odličan izvor antioksidanasa. Ovaj plod obezbjeđuje fosfor koji je neophodan za zdrav razvoj zuba i kostiju.

Dobar za mršavljenje
Često se preporučuje uzimanje indijskog oraha kao dio zdrave dijete za mršavljenje. Indijski orasi ne sadrže holesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umjereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete daje osjećaj sitosti i zadovoljstva. Indijski orah sadrži cink, koji igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema protiv mikrobnih infekcija, sintezi proteina i zacjeljivanju rana. To je veoma važno tokom trudnoće za razvoj djeteta i održavanje stabilnog stanja u tijelu.

U kuhinji
U indijskom orahu možete uživati nakon što se ispeče ili dok je svjež, sa ili bez soli. Koristi se kao dodatak vegetarijanskim i nevegetarijanskim delicijama, kolačićima, keksima, sladoledima i salatama. Možete napraviti i maslac ako indijski orah miksate u procesoru za hranu dok ne dobije kremastu konzistenciju, pa ga iskoristiti kao namaz za hljeb, krekere ili kao sastojak koji daje gustoću supi. Pri kuhanju jela indijski orah dodajte pred sami kraj kuhanja, jer bi u suprotnom mogao previše omekšati.