INDIJANSKI ETIČKI KODEKS: O drugima nikad ne pričaj loše!

1.BUDI TOLERANTAN prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša. Moli se za njih da pronađu vodstvo.

2.TRAŽI SEBE, KROZ SEBE. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj – Drugi mogu ići s tobom, ali niko ne može ići umesto tebe.

3. POŠTUJ TUĐA MIŠLJENJA, ŽELJE I RIJEČI. Nikada ne prekidaj nečiji govor, prigovaraj ili grubo oponašaj mimikom izrečeno. Dozvoli svakoj osobi pravo na osobno izražavanje.

4. DJECA SU SJEME BUDUĆNOSTI. Sadi ljubav u njihova srca i zalivaj ih sa mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mjesta da rastu.

5. IZBJEGAVAJ RANJAVANJE SRCA DRUGIH. Otrov te boli će se vratiti tebi.

6. BUDI PRVENSTVENO ISKREN PREMA SEBIi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi.

7. DONOSI SVJESNE ODLUKE, kao šta ću i kakav biti, kako ću djelovati i nositi se sa svojim djelima. Budi odgovoran za svoja djela.

8. NIKADA NE GOVORI LOŠE O DRUGIMA. Negativna energija koju time odašilješ u univerzum vratiće ti se višestruko.

9. DRŽI SEBE U RAVNOTEŽI. Svoje umno Ja, Duhovno Ja, Emocionalno Ja, i Telesno Ja. Sva trebaju biti jednako snažna, čista i zdrava. Jačaj tijelo da ojača um. Rasti bogato u duhovnosti, da izliječiš emocionalne rane.

10. BUDI ISKREN u svim vremenima. Iskrenost je ispit nasljeđa i doslijednosti unutar ovog SVE-MIRA.