Indijanci područje Jutaha nazivaju “Skinwalkerovom stazom” i smatraju ga ukletim mjestom

preconsciouseye_roadNLO-i, smrtonosne kugle, sakaćenje stoke, neuništivi vukovi, čudna bića izuzetne snage, crni humanoidi koji izlaze iz nebeskih tunela i bučni duhovi. Naučnici još uvijek ne mogu pronaći odgovore na bizarne incidente koji su se odvijali na farmi u sjeveroistočnom Jutahu. Posjed je poput prometne stanice iz druge dimenzije privlačio sve tipove paranormalnih događaja
Farmer Tom Gorman, supruga Ellen i dvoje djece u jesen 1994. uselili su se na farmu od 480 jutara u izoliranom području svjeveroistočnog Jutaha. Tom je bio uspješan farmer koji se bavio hibridnim uzgajanjem stoke. Uzgajao je skupocjena goveda, od kojih je svako vrijedilo više od 1.000 dolara. Njegova nova farma je smještena na slabo nastanjenom području pokraj gradova Roosevelta i Vernala gdje se nalazi mnoštvo indijanskih rezervata. Prijašnji vlasnici napustili su je 1987. godine.

Neuništivi stvor

Tokom razgledanja novog doma, Gormani nisu ni u snu mogli pomisliti šta ih sve čeka na tom novom imanju. U jednom od tih jesenjih dana useljavanja, desio se prvi incident koji ih je šokirao. Dok su iskrcavali namještaj iz kamiona na poljani su odjednom ugledali nestvarnu životinju. Silueta životinje izgledala je mnogo veća od kojota. Bila je sive boje i mokre dlake. Na udaljenosti od 360 metara shvatili su da se radi o golemom vuku, koji je dosezao visinu manjeg konja. Golemi vuk mirno se šetao poljem, a onda je krenuo prema toru sa skupocjenim govedima.  Jedno znatiželjno govedo provuklo je glavu kroz ogradu tora. Bilo je prekasno. S nevjerovatnom brzinom vuk je otvorio svoje ralje. Uhvatio je nesretno govedo za glavu, pokušavajući ga izvući kroz ogradu.

Gormani su reagirali. Tom je nanišanio prema trbuhu vuka moćnim magnumom, kalibra 9 mm. Pucao je jednom, drugi put, treći. Tek tada je golemi vuk otpustio glavu goveda. Krvarilo je na sve strane.

Vuk je mirno stajao, nije krvario i nije ispuštao nikakve zvukove, a porodica je bila prestravljena. Tri metka, ako i ne bi ubila životinju, barem bi je teško ranila. Uslijedio je četvrti pogodak. Tom je ciljao pokraj srca. Opet ništa. Tom je povikao sinu da ode u kuću po lovačku pušku. Iz nje je tek šesti metak samo odlomio komad mesa koji je pao na travu. Vuk je i dalje mirno stajao, a onda se nezainteresirano okrenuo i uputio stazom prema šumi odakle je i došao.

Tom i Tad su naoružani slijedili njegove tragove. Došli su do blata pokraj rijeke gdje se vidjelo da su tragovi dublji. Na tom mjestu odjednom prestaju. Vuk kao da je ispario. Pronašli su komadić mesa koje je metak odlomio od vuka. Tu ih je čekalo novo iznenađenje. Meso je izgledalo staro i truhlo kao da je na Suncu bilo već nekoliko dana. Bio je to početak nestvarnih događaja.

Paranormalno carstvo

Porodica Gormanovih nastavila je proživljavati bizarne događaje na farmi. Goleme vukove zamijenile su egzotične ptice koje kao da su došle izravno iz amazonske džungle. Biće koje je izgledalo poput goleme mišićave hijene jednom je napalo konja.

Tajanstveni glasovi opsjedali su imanje. Govorili su čudnim jezicima. Kroz neko vrijeme vidjeli su razne prikaze i nekakva bića od sjene kako se kreću kroz kuću. Nestajala su skupocjena grla. Pronalazili bi samo osakaćene leševe. Od 80 goveda izgubljeno je 12 skupocjenih grla.

Tom Gorman je počeo sumnjati da je njegova porodica zahvaćena nekim čudnim pokusima koje izvodi vojska. Odlučio se na noćne dežure kako bi uhvatio vojne agente na djelu. Maj 1996. označio je prekretnicu.

 

Tokom noćnog dežurstva primijetio je u polju blještavu plavu kuglu, nešto manju od košarkaške lopte koja je lebdjela neposredno iznad zemlje. Njegova tri psa odmah su usmjerila svoju pažnju prema pojavi. Odmah su potrčali prema kugli. Izgledalo je kao da je kugla vođena nekakvom inteligencijom. Vješto je izbjegavala pse kao da se s njima poigrava, te ih polako vukla prema gustom grmlju.

Čim su psi ušli u splet grmlja začuo je uzdahe agonije, počeli su snažno cviliti. Usljedila je smrtna tišina. Sljedeće jutro otišao je na mjesto okršaja. Našao je tri kruga sasušene trave. U središtu svakog kruga nalazili su se sprženi ostaci pasa.

Nestanak krvi

Ova neobična priča dospjela je i u medije, a odatle i do istraživača i osnivača neobičnih pojava u SAD-u Roberta Bigelova. Njegov tim odmah se zaputio do Jutaha. Bigelov je odmah od Gormanovih otkupio imanje za 200.000 dolara. Imao je drugi plan. Tu je želio stvoriti interaktivni paranormalni laboratorij koji bi pratio fenomene na licu mjesta.
Stručna ekipa NIDS-a odmah je preuzela stvari u svoje ruke. Počeli su istraživati folklor i historiju mjesta. Za kratko vrijeme je prikupio oko 400 slučajeva od kojih su mnogi uključivali viđenja NLO-a u ovim krajevima. Istovremeno posjed su opremili radiološkim detektorima, mjeračima električnog i magnetskog polja, digitalnim i infracrvenim kamerama, mikrofonima i spektrometrima.

U novembru ‘96. zabilježeno je noćno viđenje NLO-a. Objekat je došao iznad zapovjednog centra nakon čega je napravio brzi zaokret od 180 stepeni, a 10. marta 1997. dogodio se još jedan misteriozni događaj. Usred bijela dana, dežurna ekipa NIDS-a pronašla je na farmi osakaćeno mlado govedo. Sakaćenje se dogodilo unutar 45 minuta jer u tom periodu ekipa nije bila prisutna na tom dijelu imanja. Leš nije imao niti kapi krvi u sebi. Nedostajali su svi unutrašnji organi.

Cijeli slučaj istražen je forenzički poput scene zločina. Analize su pokazale kako je hirurškom preciznošću “oštar predmet odstranio goveđe uho i rastvorio utrobu”. Angažiran je profesionalni tragač koji nije uspio pronaći nikakve sumnjive tragove u promjeru od 800 metara. Pravi misterij bio je izostanak krvi s trave. Istražitelji su uzeli 2,5 litara krvi iz lokalne klaonice kako bi provjerili teoriju da li je trava mogla upiti tu količinu unutar 45 minuta. Pokus je pokazao da je 48 sati kasnije krv i dalje bila vidljiva na zemljištu. Slučaj je ostao potpuno neobjašnjen.

Kroz cijelu 1997. godinu, posjed je bio obasut neobičnim fenomenima. Primjećene su čudne kugle koje su obilazile farmu i koje bi uznemiravale stoku. Dana 25. 8. 1997. godine preko infracrvenog dalekozora tim je uspio vidjeti nekakav otvor koji se pretvara u tunel i kroz koji prolazi nekakvo humanoidno biće. Nakon što se ono provuklo, tunel se zatvorio. Događaj nije bio vidljiv u optičkom dijelu spektra.

Nakon 1998. učestalost neobičnih događaja počela su se smanjivati, ali na farmi i danas dežuraju dva člana NIDS-ovog tima. Imanje je još uvijek u posjedu Roberta Bigelova. On smatra kako se u proces istraživanja trebaju uljučiti i drugi naučnici. Istraživanje paranormalnih anomalija može dovesti do velikih naučnih otkrića.

Uništene kamere

Fenomen kao da je imao moć da se poigrava i predviđa potez istraživača. Kada bi istraživači postavili dodatne kamere na južnoj strani imanja, aktivnost bi se pojavila na sjevernoj strani. Dana 28. 7. 1998. nešto je onesposobilo tri sofisticirane nadzorne kamere koje su bile postavljene na stubovima. Nepoznata sila počupala je kablove i slomila dijelove kamere. Kablove je prerezao nekakav oštar predmet poput noža.

Istraživači su se dosjetili kako bi mogli pronaći uzrok incidenta ukoliko pregledaju druge nadzorne kamere koje su snimale područje tih stubova. Velikim uvećanjem samo su primijetili nekakva mala crvena svjetla. Šta god da je uništilo kamere bilo je nevidljivo. Kao da je nekakav entitet želio prenijeti poruku kako mu se ne sviđaju pokušaji snimanja.

(arhiva magazina Aura)

error: Content is protected !!