Imperativ današnjice “MISLI POZITIVNO” može imati više štete nego koristi: Ako želite ostati sakati, mislite pozitivno!

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica ([email protected])

Ako stalno pozitivno razmišljate, negativne misli ne nestaju. Samo se nagomilavaju i čine veću štetu. Prepreke su nam date kako bismo rasli i razvijali se. Ako neko duboko vjeruje da nije dobar, teško da će mu ponavljanje tipa: “Ja sam super osoba. Zaslužujem ljubav i poštovanje i ništa mi ne nedostaje”, pomoći da to uvjerenje iskorijeni.

Ignorisati loša osjećanja samo zato što je lokalni “guru” rekao da to nisu “pozitivna osjećanja” ne samo da je glupo, već je i štetno. Dakle, tzv. motivacioni govornici prodaju priču o tome kako su i sami mislili pozitivno i život im se promijenio iz korijena.

Ali, da su ovo potpune besmislice govori i priča o Napoleonu Hil. Kada je izdao svoju prvu knjigu “Misli i obogati se”, bio je siromašan i sam je u knjižarama nudio kupcima svoju knjigu, objašnjavajući kako je to korisno štivo. Jednog dana, u knjižaru je ušao Henri Ford, a ispred je parkirao svoj posljednji model auta.

Spoznavanje uzroka

Odmah mu je prišao Hil i počeo da nudi svoju knjigu, predstavljajući je u najljepšem svjetlu.

“Vi ste autor te knjige?”, pitao ga je Ford.

“Jesam” – ponosno je odgovorio.

Ne pogledavši knjigu, Ford je nastavio da pita:

“Da li ste došli svojim autom ili autobusom?”

“Autobusom” – odgovorio je Hil.

“Pogledajte napolje! Ono je moj auto, a ja sam Henri Ford. Vi obmanjujete ljude. Nemate čak ni vlastiti auto, a usudili ste se da napišete knjigu ‘Misli i obogati se.’ Ja nisam ‘mislio’, a obogatio sam se. Vi mislite i dalje, pa kad se obogatite, javite se. To će biti najbolji dokaz. Knjiga nije dokaz.”

Nil se nikada nije javio Fordu, jer nikada nije postao toliko bogat. Čak i kada se obogatio, ali isključivo od prodaje knjiga, njegovo bogatstvo nije bilo ni blizu Fordovog. Pozitivnim razmišljanjem možete napraviti puno više štete nego koristi. Trenutno je moguće učiniti da se osjećate bolje. To osjećanje može potrajati i nekoliko dana, ali čim se pojavi nešto, čega često niste ni svjesni, može vam biti gore nego ranije.

Možete se zavaravati, ali ako ne znate razlog i UZROK svojih osjećanja, ništa nećete postići. Na primjer, ako želite smršaviti, a ne znate kako vaga funkcioniše i vi ne prihvatate svoje kilograme, možete do besvijesti misliti pozitivno i govoriti da ste mršavi.

Prihvatite istinu

Psihologija i psihoterapija su ozbiljne nauke koje se izučavaju nekoliko godina. Pozitivno razmišljanje je isto kao i kardiohirug koji sam sebi želi operisati srce. Da biste nešto promijenilo, morate prvo prihvatiti istinu.

Prihvatiti istinu da ste nezadovoljni vezom, poslom, prijateljima… Tek kada prihvatite istinu možete definisati problem i napraviti cilj kako da ga riješite. Ako stalno pozitivno razmišljate, negativne misli ne nestaju. Samo se nagomilavaju i čine veću štetu. Prepreke su nam date kako bismo rasli i razvijali se. Ako neko duboko vjeruje da nije dobar, teško da će mu ponavljanje tipa: “Ja sam super osoba. Zaslužujem ljubav i poštovanje i ništa mi ne nedostaje”, pomoći da to uvjerenje iskorijeni.

Zašto je to tako? Jednostavno, ta uvjerenja su usađena još u djetinjstvu i postala su dio DNK te osobe. Da bi se razbila takva uvjerenja, potreban je rad, a taj rad je težak i mukotrpan. Misliti pozitivno je instant rješenje, guranje problema pod tepih, ali ako hoćete ostati sakati, mislite pozitivno!

 

(aura.ba)