Imela: Sveta biljka druida liječi histeriju i osigurava vječnu sreću

Stavljanje buketa od imele iznad vrata u božićno vrijeme tradicija je koja kaže – “ovom domu želimo vječnost i sreću”. Imela se može koristiti i u obliku čaja i ekstrakta za jačanje srca i krvnih žila. U kombinaciji s valerijanom djeluje kao tonik za smirenje, i dokazano ubija stanice raka

Imela ili biska (Viscum album) je zimzelena biljka karakterističnog grmovitog oblika, koja raste na kori raznog drveća kao poluparazit. To znači da živi na drveću koje ga opskrbljuje vodom, ali ona samostalno stvara hranu fotosintezom.

Druidi, keltski sveštenici, poštovali su je kao sveiscjeljujuću biljku. Oni bi za vrijeme svečanog rituala sjekli imelu zlatnim srpom i kasnije je koristili kao lijek protiv različitih bolesti. Prema grčkoj mitologiji, junak Eneja se grančicom imele otvorio vrata podzemnog svijeta, a Vikinzi su svojevremeno vjerovali da ova biljka može probuditi mrtve. U starim tekstovima navodi se kao lijek protiv epilepsije, a to joj priznaju i kasniji autori.

Liječi dijabetes, snižava pritisak, jača imunitet…

Za razliku od bobica, list imele se tradicionalno koristi za pripremu čajeva i ekstrakta u ljekovite svrhe. Čaj pripremljen na neobičan (hladan) način: na šoljicu hladne vode dodaje se jedna kašičica osušenog lista i pusti da odstoji nekoliko sati. Nakon toga se pije, a navodno je vrlo koristan za proširene vene, tj. varikoze. Naravno, koristi se i kao klasični topli čaj za liječenje gihta, reumatizma i artritisa.

Imela se u obliku čaja i ekstrakta koristi za jačanje srca i krvnih žila. Ako se, pak, kombinira s valerijanom i nekim drugim biljnim dijelovima, djeluje kao tonik za smirenje (nervinum).

Ispitivanja obavljena u Europi pokazala su da ekstrakt imele može povoljno djelovati na sekreciju inzulina, tj. da može pomoći dijabetičarima. Budući da djeluje na krvne žile te da snižava krvni tlak, ekstrakt imele pomaže i kod migrena.
Ekstrakt imele dobiva se kombinacijom sokova ljetne i zimske imele i navodno je u takvom obliku ta kombinacija korisna.

Imela, kao biljna vrsta, apsolutni je rekorder po broju obavljenih kliničkih ispitivanja. Naime, 30 puta je bila predmetom istraživačkih radova koji su bili fokusirani na prevenciju raka. Navodno ubija stanice raka, povećava preživljavanje bolesnika itd.

No, unatoč tome, ni jedan od radova nije napravljen prema strogo znanstvenim kriterijima, pa još uvijek postoje dvojbe. Navodno pojačava imunitet, koji je slab kod oboljelih od raka.

 Stari običaji i vjerovanja

Postoji stari, “paganski”, običaj da se ljubi ispod imele, što navodno donosi sreću i učvršćuje vezu. Nekima se imela toliko sviđa da su je uvrstili među nacionalne simbole – Oklahoma je jedina država na svijetu koja je to napravila čak 1893. godine.

Druidi, koji su bili izvanredni poznavaoci magije, astrologije, mističnih moći biljaka i životinja, poštovali su ju te smatrali svetom. Ti svešenici prirode nosili su je prikačenu oko vrata i tretirali kao svetu biljku koja štiti od zlih sila, te liječi neplodnost. Germani su je smatrali jakim, strašnim i smrtonosnim magijskim oružje. Kao sveta biljka keltskih druida rabljena je u magijskim obredima za dobivanje napitaka za snagu, hrabrosti, nepobjedivosti i liječenje svih bolesti.

Predstavljala je simbol ljubavi, vjenčanja i sreće ako se nosila kao talisman. U Tirolu u Austriji danas se upotrebljava kao tradicionalno sredstvo protiv uroka, zlih vještica i đavola. Za mnoge je biljka sreće i ispunjenja želja, pogotovo ako se radi o udaji.

(aura.ba)