Imela – prirodno blago: LIJEČI MIGRENU, ARTEROSKLEROZU, PRITISAK, LIMFNI SISTEM (RECEPT)

Imela ima dugu istoriju ljekovitosti, a upotrebljava se hiljadama godina kao lijek za brojne bolesti, a mnogi je koriste i danas. U mnogim se krajevima Azije i sjeverne Afrike i danas, više nego u Evropi, koristi protiv epilepsije, histerije, astme, vanjskog i unutrašnjeg krvarenja, hroničnih grčeva…

Imela je od davnine poznata kao odličan lijek protiv visokog krvnog pritiska i arterioskleroze. Poboljšava rad limfnog sistema, uspješno se upotrebljava za liječenje dijabetesa, a djelotvorna je i kod poremećaja hormonskog sistema. Smatra se da je uz glog najbolje prirodno sredstvo za srčane i krvožilne tegobe,te sadrži sastojke koji regulišu pritisak.

 Ljekovitost listova 

Za liječenje se upotrebljavaju svi dijelovi biljke osim bobica, koje su otrovne. No, za razliku od bobica, list imele tradicionalno se koristi za pripremu čajeva i ekstrakta u ljekovite svrhe. Čaj pripremljen na hladan način: na šoljicu hladne vode dodaje se jedna kašičica osušenog lista i pusti da odstoji nekoliko sati. Koristi se i kao klasični topli čaj za liječenje gihta, reumatizma i artritisa. Imela se u obliku čaja i ekstrakta koristi za jačanje srca i krvnih žila. Ako se kombinuje s valerijanom i nekim drugim biljnim dijelovima, djeluje kao tonik za smirenje.

 Imela u kliničkim ispitivanjima

Imela je kao biljna vrsta danas apsolutni rekorder po broju obavljenih kliničkih ispitivanja. Ispitivanja obavljena u Europi pokazala su da ekstrakt imele može pomoći dijabetičarima. Budući da djeluje na krvne žile te da snižava krvni pritisak, ekstrakt imele pomaže i kod migrena. Ekstrakt imele dobiva se kombinacijom sokova ljetne i zimske imele i navodno je u takvom obliku ta kombinacija korisna. Imela je 30 puta bila predmetom istraživačkih radova koji su bili fokusirani na prevenciju raka. Navodno ubija stanice raka, povećava preživljavanje bolesnika, itd. Navodno pojačava imunitet, koji je slab kod oboljelih od raka.

Tradicija ljubljenja ispod imele

Imela simbolizira mir, pomirenje i sreću. Ovo seže još u pradavne keltske običaje: kad bi se neprijatelji susreli pod imelom, objavljivali su primirje do sljedećeg dana. Upravo zato se ona do danas stavlja iznad kućnog praga, a izmjena poljubaca pod njome je označavala prijateljsko i dobronamjerno raspoloženje. Stavljanje buketa od imele iznad vrata u božićno vrijeme tradicija je koja kaže: „Ovome domu želimo vječnost i sreću.“ Britanska, ali i europska, tradicija prenesena je u puritansku Ameriku, gdje se mladenci ljube onoliko puta koliko na imeli ima bobica. Nekima se imela toliko sviđa da su je uvrstili među nacionalne simbole. Oklahoma je jedina država na svijetu koja je to napravila još 1893. godine.

 Osnovni recept

Prah od osušene i usitnjene biljke ili lišća uzima se dvaput dnevno, koliko stane na vrh noža. Uzima se s vodom ili u jelu. Ako se jedna čajna kašičica praha od imele ostavi 3 sata u 2 dl tople vode, dobit će se ekstrakt koji se pije u dva obroka, pola ujutro, a ostatak navečer prije spavanja. Drugi je način da se šest čajnih kašičica imele stavi u 6 dl hladne vode i pusti da odstoje 6 do 8 sati. Nakon toga se procijedi. Pije se tokom dana, bez šećera.