Imate li i vi “tostiranu kožu” od laptopa?

Toplina koju stvara računalo doseže čak 52 celzijeva stepena, a na dječjoj ili nezaštićenoj koži može uzrokovati pojavljivanje osipa koji je dobio ime ‘sindrom tostirane kože’.

Držanje laptopa u krilu, odnosno na koljenima, može izazvati trajnu promjenu boje vaše kože, a u rijetkim slučajevima i rak, upozoravaju liječnici. Toplina koju stvara računalo može uzrokovati pojavljivanje osipa koji je dobio ime ‘sindrom tostirane kože’.

Ova je pojava bila uobičajena u vrijeme prije centralnog grijanja, kada su se ljudi okupljali oko vatre ili električnih grijalica kako bi se zagrijali, a vratila se i ‘napada’ laptop generaciju. Zabilježen je slučaj 12-godišnjaka čija se koža smežurala, promijenila boju i nalikovala spužvi i to na lijevom bedru, nakon što je igrao računalne igrice nekoliko sati svakoga dana, tokom nekoliko mjeseci.

– Primijetio je da se laptop zagrijao na lijevoj strani, međutim, nije mijenjao svoj položaj – napisali su švicarski liječnici u izvještaju za medicinski časopis Pediatrics.

Drugi je slučaj američke studentice prava koja je također dobila pjege i zatamnjenje kože na nozi. Liječnici su ostali zbunjeni, sve dok nisu doznali kako djevojka provodi oko šest sati na računalu koje joj stoji u krilu.

Temperatura ispod laptopa doseže čak 52 celzijeva stupnja, a oštećena koža pod mikroskopom nalikuje koži koja je dugo vremena bila izložena suncu. Iako je ova pojava uglavnom bezopasna, može uzrokovati trajno tamnjenje kože, a u rijetkim slučajevima može uzrokovati oštećenja koja će dovesti do raka kože, upozoravaju švicarski liječnici Andreas Arnold i Peter Itin iz Sveučilišne bolnice u Baselu.

Velik dio proizvođača laptopa, među kojima i Apple, Hewlett Packard i Dell u uputama za upotrebu upozoravaju kako laptop ne bi trebalo držati u krilu ili na nezaštićenoj koži na duži vremenski period zbog rizika od oštećenja kože. Švicarski liječnicu upozoravaju kako je dječja koža posebno osjetljiva na toplinu.

6