Ima li znojenje pozitivne efekte?

Kada razmišljamo o znojenju, riječi kao što su toplina i ljepljivost nam padnu na pamet.

Međutim, pored tog prvog utiska, postoji niz zdravstvenih koristi kao što su :

– Znojenje prilikom vježbanja

– Detoksikacija težih metala

– Eliminacija hemikalija

– Čišćenje bakterija.

Znojenje tokom vježbanja

Znojenje je popraćeno fizičkim vježbama. U mnogim slučajevima, vježbanje i znojenje pridonose boljem zdravlju, uključujući :

– Boljem izvoru energije

– Održavanju zdrave težine

– Zaštite protiv mnogih bolesti i zdravstvenih stanja

– Boljem raspoloženju

– Boljem snu.

Detoksikacija težih metala

Iako ima podijeljenih mišljenja oko detoksikacije putem znoja, studija urađena u 2016. godini je pokazala da nivoi težih metala budu niži kod osoba koje su vježbale redovno. Teži metali se mogu naći u znoju i urinu sa većom koncentracijom u znoju, što vodi do zaključka da, pored uriniranja, znojenje jeste potencijalni metod za eliminisanje metala iz organizma.

Eliminacija hemikalija

BPA eliminacija – Bisferol A (BPA) je industrijska hemikalija koja se koristi u proizvodnji određene plastike i otpada. Prema Mayo klinici, izloženost BPA ima moguće efekte na zdravlje mozga i ponašanja pored poveznice sa povećanim krvnim pritiskom. Prema studiji iz 2011. godine, znojenje može biti efektivno za izvlačenje BPA iz organizma.

PCB eliminacija – Polihlorinirani bifenili (PCB) su napravljene organske hemikalije koje su dokazani uzrok mnogih obrnutih efekata na zdravlje. Članak iz 2013. godine je objasnio da znojenje može imati ulogu u eliminisanju određenih PCB-a iz tijela.