IMA GA JEDNA OD TRI ŽENE Prolaps vagine nije šala, “ona” bi vam doslovno mogla ispasti iz tijela

Uroginekologinja i rekonstruktivna hirurginja zdjeličnog područja dr. Jocelyn J. Fitzgerald privukla je pažnju na društvenim mrežama, objavom o vaginalnom prolapsu.

“Sve žene koje su dolazile u moju ordinaciju razumljivo bjesne što im niko nije rekao da bi im vagina mogla ispasti zbog beba: tako mi je žao.”

Vaginalni prolaps odnosi se na slučajeve kada je istezanje ili slabljenje zdjeličnog dna, tkiva i ligamenata rezultiralo opuštanjem ili spuštanjem vrha vagine. Ponekad to rezultira spuštanjem koje ostaje unutar vaginalnog kanala, a u drugim slučajevima vrh vagine može pasti sve dok ne bude izvan tijela.

Čini se da se statistike razlikuju ovisno o studiji, ali istraživači se obično slažu da će otprilike 1 od 3 žene doživjeti vaginalni prolaps u nekom trenutku svog života, a kod žena koje rode vaginalno, udio raste na 50 posto.

Dr. Fitzgerald je na svom threadu objasnila i detalj poremećaja koji je puno češći no što se smatra. “Vaginalni prolaps dijeli se u pet faza; faza 0 nije nikakav prolaps, a faza 4 je cijela vagina okrenuta naopačke. Većina žena ne osjeća nikakav prolaps sve dok nije u stadiju 2 izvan vaginalnog otvora ili himena.”

Prema zdravstvenoj djelatnici Elari Care, prvi stadij prolapsa obilježen je spuštanjem maternice iz svog normalnog položaja u tijelu i padanjem u gornju polovicu rodnice. Tokom faze 2, maternica se spušta gotovo do otvora vagine prije nego što lagano strši u fazi 3. Konačno, tijekom faze 4, maternica visi iz vaginalnog kanala. Kada prolaps uzrokuje simptome, osoba može doživjeti infekcije mokraćnog mjehura, bolove u leđima, vaginalno krvarenje i poteškoće s umetanjem tampona, spolni odnosom ili stolicom. Ako netko ima prolaps u 4. stupnju, izbočenje može otežati hodanje.

“Dakle, što uzrokuje prolaps?” pita se Dr. Fitzgerald i objašnjava:

“Daleko, najveći faktor rizika je vaginalni porod, posebno operativni s vakuumom ili pincetom. Međutim! Pacijentice koje uopće nisu trudne i dalje mogu imati prolaps.”

Drugi uzroci uključuju: poremećaje vezivnog tkiva kao što je EDS, pritisak na zdjelično dno zbog pretilosti, kronični zatvor, kronični kašalj i starenje općenito. Histerektomija također vjerovatno povećava rizik.”, kaže.

Smatra i da je dužnost da se žene prije no što ostanu trudne upozori koje sve rizike trudnoća nosi, kao i da im se objasni gdje i kako potražiti pomoć.
“Gotovo svaka pacijentica koju vidim govori mi koliko bi voljela da je znala da joj se može dogoditi [vaginalni prolaps]… Mislim da općenito radimo užasan posao educiranja žena o njihovom tijelu, posebno o starenju i vagini. Postoji toliko srama i tabua oko te teme da toliko žena, čak i ako dožive prolaps, to zadrže za sebe da se ne osramote.“, rekla je za Buzzfeed.

Dr. Fitzgerald je istaknuLa da kada je prolaps u ranoj fazi, većini pacijenata nije potrebno liječenje.

“Neki pacijenti mogu živjeti s prolapsom bez ikakvih problema”, rekla je. “Ako vas prolaps ne muči, ne morate ništa poduzeti po tom pitanju osim u najekstremnijim slučajevima. Ali ako vam smeta, može se liječiti fizikalnom terapijom dna zdjelice… pesarom, koji je gumeni prsten koji ulazi u vaginu i može zadržati prolaps na mjestu ili operaciju, koja dolazi u mnogo različitih pristupa. Samo znajte da je ovo uobičajeno stanje i da postoje tretmani! Ako nešto nije u redu ili se čini kako treba, potražite drugo ili čak treće mišljenje ako vam je potrebno.”, zaključuje.