Ima 112 godina, zdrava i je i tvrdi da je tajna dugovječnosti u SMIJEHU

v215898Fayikiye Soker iz sela Samandag u provinciji Hatay, na jugu Turske, sa svojih 112 godina prozvana je najstarijom u svom selu, javlja Anadolu Agency (AA).
Nana Fayikiye od osmero djece ima 120 unučadi, a dva puta je doživjeli i rađanje unučeta svoga unučeta. Prema zvaničnim dokumentima, Soker je rođena 1. jula 1904. godine. Kako kaže, doktora je rijetko posjećivala, a njeno prilično dobro zdravstveno stanje začuđuje mnoge. Nanom je zovu i drugi stanovnici sela koji nisu u rodbinskoj vezi s njom. Faykiye smatra da se tajna dugovječnosti krije u sreći, odnosno smijanju.
Tako se s osmijehom prisjetila svog prvog susreta s avionom. Kako kaže, kad je preletio iznad njenog sela, nije znala odakle taj zvuk dolazi. Zatim je rekla da “dolazi ptica”. “Bili smo djeca. Nismo znali šta je, zvali smo ga pticom”, uz osmjeh je kazala Fayikiye. Njena unuka Hanifi Soker kazala je kako u njihovoj porodici dugovječnost nije strana pojava te da je njena druga nana preminula u 104., a dedo u 100. godini. “Nadam se da ćemo i mi toliko živjeti. Najbitnije je da smo zdravi. Hvala Bogu, nana nije imala zdravstvenih problema, nadamo se da ih neće ni imati”, kazala je Hanifi Soker.
Njena snaha Feride Soker (52) rekla je da nanu Fayikiye nikad nije smatrala svekrvom, već majkom i da imaju odnos kakav imaju majke i kćerke.