ILOVAČA (GLINA) I KUPUS – MOĆNI LIJEKOVI PROTIV REUME I ARTRITISA

Kad se radi o hroničnim bolestima, bolje stavljati obloge od ilovače naizmjenično sa oblogama od kupusovog lišća i to zbog toga što ilovača rastjeruje, a kupus skuplja

 

glina ilovacaIlovaču (glina) su od pamtivjeka upotrebljavali kao lijek i kao pomoć protiv raznih bolesti. Zavisno od godišnjeg doba upotrebljavaju se hladne ili tople obloge od ilovače. Ljudi osjetljivi na hladnoću više  vole tople obloge. Preko toplog obloga od ilovače možete staviti još pamučnu kesu s vrućim biljem, koja bolje drži toplotu. Na hladne obloge od ilovače ne smijete stavljati takvu vruću kesu jer bi to odmah prekinulo djelovanje hladnoće.

Za maleni oblog od gline, po pravilu, dovoljna je velika kašika gline koju čajem razmutimo u rijetku kašu. Tu kašu podjednako i 2 do cm debelo namažemo na lanenu krpicu i položimo na mjesto koje liječimo.

Dodatavanje kantarionovog ulja vrlo je korisno, pogotovo ako se radi o upali, i to upali nerva. Dodavanje kantarionovog ulja ima još i tu prednost da se ilovača ne isuši i tako postane kruta i tvrda. Ostane samo zbijena pa se kao oblog mnogo bolje podnosi, što je za osjetljive pacijente velika prednost. Preporučuje se da ove obloge stavljate uveče pred spavanje.

Ponekad je, posebno kad se radi o hroničnim bolestima, bolje stavljati obloge od ilovače naizmjenično sa oblogama od kupusovog lišća i to zbog toga što ilovača rastjeruje, a kupus skuplja. Taj dvostruki učinak stvara blago, prirodno podražajno liječenje koje izaziva povoljnu reakciju kod hroničnih obolenja, posebno reumatizma i artritisa.

Za pripremu obloga od ilovače protiv protiv reumatičnih bolesti dobro je upotrebljavati čaj od eukaliptusovog lišća, smrekovih iglica (Juniperus communis), majčine dušice (Thymus serpyllum) ili tamjana (Thymus vulgaris).