Ili igraj po muškim pravilima, ili ne igraj: veze bez obaveze

Za aura.ba piše Vahida Djedović: psihoterapeut i književnica

Zašto se ljudi upuštaju u vezu bez obaveze i šta to, zapravo, znači? Ko se češće odlčuje na ovakvu vrstu odnosa i šta dobijaju time, samo su neka od pitanja koje zanima moje čitateljice i čitatelje.

Pod „vezom bez obaveze“, podrazumijeva se seksualno i prijateljsko druženje dvoje ljudi, koji se tako dogovore. Pa, iako su ranije muškarci bili češći i slobodniji koji su ulazili u ovakve odnose, u današnje vrijeme sve je veći broj žena koje, također, žive pravu seksualnu slobodu.

Ipak, kad govorimo o seksu između muškarca i žene, njihov odnos i pristup prema seksu je potpuno drugačiji. Ima žena koje zaista mogu prakticirati seks s muškarcem za kojeg ju ne vežu emocije, međutim, one (žene) opet ne znaju igrati po njihovim pravilima.

„Dogovorili smo se na seks bez obaveza. I trajalo je neko vrijeme,  zaista nam je bilo lijepo, ali ona sada insistira na vezi. Kaže, neka njenim hormonima objasnim sex bez obaveze. Onda je blebetala nešto o nekom oksitocinu i rekla da se vezala za mene. Ali, ja ne želim vezu, a ne želim ni da ju povrijedim.“

Dakle, što učiniti kada se ona veže, a on ne?

Ženama, koje se upuštaju u ovakve odnose, u početku može biti zanimljivo, ali, vremenom se pojavljuju emocije, pa veza bez obaveza počinje da se zapetljava. Ona mu odjednom kaže: „Volim te!“ On sablasno gleda u nju i razmišlja kako dogovor nikako nije bio takav. I nastavlja da razmišlja kako da pobjegne. A ona neka se nosi sa svojim oksitocinom.

Što se tiče oksitocina, to je hormon koji se kod žena otpušta nakon seksualnog kontakta, ali i nakon porođaja i dojenja, a njegova glavna funkcija je to što on pridonosi zbližavanju, osjećaju pripadnosti i zbrinutosti. Oksitocin je zaista jedan od krivaca zašto se žene emotivno vezuju.

    „Upetljala sam se u jednu vezu koja u početku nije zahtijevala nikakvo obavezivanje. Bili smo prijatelji, znali se nekoliko godina i dobro ga poznajem. Često mijenja žene, zgodan k’o Bog, ali po karakteru loš. S obzirom na činjenicu da je slobodnjak, a ja usamljena, stupili smo u seksualno-prijateljsku vezu.  Međutim, sad počinjem da ga volim i ne znam šta da radim. Znam da on ne želi nikakvo vezivanje, ali ja sam ga zavoljela, pa niti mi se više ostaje u takvom odnosu, niti mi se izlazi iz njega.“

Poznata prijateljska priča, koja na kraju, redovno, završi u krevetu. Tu se radi o muškarcu kojem su emocije prilčno strane, bar što se vezivanja tiče. Ona ga je sada vidjela i doživjela u drugačijem svjetlu, pa iako ima lošu narav, zavoljela ga je. Usamljenost često tjera žene, da od prosječnog muškarca, vide prezgodnog princa, a nakon seksa zaboravljaju na sve njegove mane i uvjeravaju sebe da ga vole. Međutim, taj „savršeni“ muškarac je čista iluzija. Gubitak energije i vremena. Sasvim je jasan i otvoren i bolje da mu vjereujete kada kaže da ne želi vezivanje i da odete kilometrima daleko.

Za razliku od žena, muškarci su evoluirali kao lovci, dok su žene evoluirale u  savijajačice gnijezda. Pored toga, žene su oduvijek tražile muškarce koji će im pružiti sigurnost, a protiv evolucije se ne može. I, bez obzira koliko žena bila savremena i koliko bila modernh shvatanja, čini se da nema te žene koja, makar jednom, nije zamislila sebe u bijeloj vjenčanici i sa velikom sretnom porodicom.

Bilo kako bilo, ženama je teže nositi se sa seksom bez emocija. Zato, ako se odlučite na ovakve „izlete“, budite oprezne i neka vam je stalno na umu da nije riječ o ljubavnoj vezi, nego je to veza bez obaveza. Ako primijetite da se emocionalno dajete, pod hitno izađite iz takvog odnosa. On se sigurno neće predomisliti. Ili igrajte po muškim pravilima, ili ne igrajte!

A šta muškarci misle?

    „Nije mi jasno zašto žene iskolače oči kada im priđem i predložim seks. Sasvim je jasno da i one to rade, ali, eto, izigravaju svetice. Ne vidim ništa loše u tome, a meni bi baš imponovalo kada bi mi prišla neka žena i predložila isto. Ja bih to shvatio kao kompliment, a one bi da me tuku.“

Ukoliko biste na takav način željeli seks, onda je jasno gdje ga možete naći. Ali, kod njih morate da platite. A nije isključeno ni da ćete dobiti neku spolnu bolest.

Nikada ženi ne predlažite seks ovom metodom. Žena to doživljava kao uvredu, jer se zna mjesto na kojem takav seks možete dobiti. Dakle, ne poredite žene sa prodavačicama seksa, jer, malo prje sam napomenula da žene često poistovjećuju seks s ljubavlju. Ipak, ako želite vezu bez obaveza, naglasite i budite otvoreni.  Svaka roba ima svoga kupca.