Igračke i opasne hemikalije: Ljigavac može uzrokovati trajne zdravstvene komplikacije

Roditelji djece složni su da takozvani ljigavac ili slime u najmanju ruku predstavlja igračku štetočinu. Sve je dobro dok se ljigavac drži na čvrstoj površini ili svojoj kutijici, no dohvati li se tkanina, budite sigurni da ih možete otpisati.

Međutim, mnogo je važnija tvrdnja potkovana istraživanjima naučnika da ljigavac predstavlja opasnu igračku koja može ostaviti dugoročne posljedice. Nastaje upotrebom opasnih hemikalija i prema pisanju Mail Online ovaj proizvod koji podsjeća na sluz sadrži potencijalno nesigurnu razinu boraks hemikalije koja u prekomjernim razinama uzrokuje proljev, povraćanje i grčeve.

The Sun otkriva da dugoročno, izloženost vrlo visokoj razini boraksa može nanijeti štetu čak i nerođenoj djeci, ondosno dovesti do neplodnosti u mladosti djece koja se igraju slimeom.

Testirano je jedanaest različitih verzija koje su u prodaji putem Amazona, Smythsa i The Worka i čak osam od jedanaest pokazalo je nesigurnu razinu boraksa.

Osam proizvoda su označeni da su premašili granicu sigurnosti EU od 300 mg/kg, a najgori je prekršitelj Toysmith Jupiter Juice. Sljedeći je CCINEE Pink Fluffy Slime, a zatim Cosoro Dodolu Crystal Slime Magic Clay.

The Sun navodi da su proizvodi povučeni iz prodaje Amazona.

Direktorica istraživanja, Nikki Stopford izjavila je sljedeće:

“Roditelji koji kupuju sluz za svoju djecu vjeruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a Vlada i trgovci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao.”