Ignorišite ove stvari i bićete sretniji u životu

Postoji nekoliko stvari u životu koje je puno bolje ignorisati i time ćemo poboljšati kvalitetu naših života.


Nerealnu ideju savršenstva, u bilo kojoj sferi, zaista treba zaboraviti. Zašto vas odabir ignorisanja stvari u životu može učiniti sretnijima?

Često, ignorisanje stvari nije najbolja politika. Postupanje u tišini, na primjer, može se smatrati i vrstom emocionalnog šikaniranja.

Uostalom, kako je istaknuo Elie Wiesel: ‘Suprotno od ljubavi nije mržnja, to je ravnodušnost’. Međutim, postoji nekoliko stvari u životu koje je puno bolje ignorisati.

Zanemarivanjem nekih stvari poboljšati ćemo kvalitetu naših života. Ignorisanje je od vitalnog značaja Ignoriranje distraktora moćan je alat koji ima svoje korijene u evoluciji.

Odlučujemo šta je vrijedno naše pažnje, a šta ne, uglavnom nesvjesno, jer postoji previše faktora koji nas mogu omesti u okolnom okruženju da bi mozak mogao ispravno procijeniti. Iako zanemarivanje nekih aspekata života može dovesti do pogrešnih izbora zbog pristranosti pažnje, to nam ipak čini život mnogo lakšim. Pomaže vam da bolje mislite o sebi Mnogo razgovaramo sami sa sobom.

Zapravo, unutarnji monolog može sadržavati čak 400 riječi u minuti. Ako je ovaj radio podešen na ‘samokritični FM’, zbog toga se možete osjećati mnogo lošije. Ako odlučite zanemariti takve misli ili uhvatiti one koje ne biste rekli djetetu ili prijatelju i aktivno pokušate biti ljubazniji prema sebi, bit ćete puno sretniji.


ŠTO VIŠE INFORMACIJA IMATE, TO STE VIŠE POD STRESOM

Živimo u digitalnom dobu, gdje se sve vrste podataka prosljeđuju u nekoliko sekundi, a stalno smo izloženi gomili informacija.

Gledanje vijesti, na primjer, toliko je stresno za vaš nervni stistem da vaše tijelo oslobađa hormone stresa, pa čak možete osjetiti simptome kao što su umor, problemi sa spavanjem itd.

Stoga je bolje pustiti stvari koje ne možete kontrolisati. Pomaže vam da se koncentrišete Istraživanja pokazuju da je mozgu ponekad puno lakše obaviti zadatak kada ne zna šta tražiti, već zna šta zanemariti.

Stoga, kad god imate problema s koncentracijom, zapamtite da istraživači preporučuju priznavanje distraktora i korištenje strategije aktivnog ignorisanja toga, umjesto da se pokušavate jače koncentrisati. Možete postići više Ignorisanje stvari, kao što je poriv da sve napravite savršeno i ugodite drugima, svakako vam može pomoći u karijeri.


Kad bismo sve vrijeme htjeli raditi savršeno, vjerovatno bismo zaglavili u zoni udobnosti, radeći iste stvari, jer bismo se previše bojali isprobati bilo šta novo.

Nerealnu ideju savršenstva, u bilo kojoj sferi, zaista treba zaboraviti. Svi bismo se s vremena na vrijeme trebali podsjetiti da je potrebno biti fleksibilan. Naši planovi nisu urezani u kamen, srećom.

Zapravo, stvari ne idu uvijek prema planu, ponekad ne uspijemo, očekivanja nam se sruše i ‘zapale’, a mi se moramo prilagoditi i smisliti šta dalje.

Ovo je bitan dio procesa učenja, a naučnici su čak pronašli pravu količinu neuspjeha, koji se događa 15% vremena.

Šta je potrebno da i vi počnete ignorisati stvari u svom životu?