Idealno vrijeme za obroke: KADA TREBA DORUČKOVATI, RUČATI I VEČERATI?

Svima nam je poznata ona rečenica: “Doručak pojedi sam, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju”. Međutim, da li je to zaista istina u praksi?

Pored toga šta jedemo, važno je takođe i kada jedemo, kao i to koliku pauzu pravimo između obroka. U nastavku teksta stručnjaci savjetuju kada je idealno vrijeme za doručak, ručak i večeru, kao i to kolike pauze treba praviti između obroka.

Doručak
Idealno bi bilo sa doručkom sačekati jedan sat nakon buđenja. Takođe, najbolje vrijeme za doručak je oko sedam sati, a najkasnije ga treba pojesti do deset. U doručak obavezno treba uvrstiti proteine.

Ručak
Pravo vrijeme za ručak je između 12 i 13 časova, a razmak između doručka i ručka treba da bude 4 sata. Takođe, ručak treba pojesti do 16 časova najkasnije.

Večera
Najbolje vrijeme za večernje obroke je prije 19 časova, jer razmak između posljednjeg, večernjeg obroka i spavanja treba da bude od dva do tri sata, jer obrok koji se pojede prije odlaska u krevet može da poremeti san. Takođe, stručnjaci savjetuju da ne treba večerati posle 22 sata.