Idealan kolač za zimske dane: Mirisna slastica od jabuka

Za tijesto: 450 gr brašna, pet žumanjaka, dvije kašike pavlake, 1 vanil šećer, 1 ribana korica limuna, pola kesice praška za pecivo, 100 gr šećera u prahu, 200 gr omekšalog maslaca, prstohvat soli. Navedene sastojke sjediniti, dobro ih izmiješati dok se ne dobije prhko tijesto. Dvije trećine tijesta staviti u frižider na pola sata a jednu trećinu tijesta u zamrzivač.

Za nadjev od jabuka je potrebno: 8 jabuka, 2 kašike maslaca, kašika cimeta, sok od jednog limuna,  4 kašike šećera, 50 gr oraha krupno mljevenih, 50 gr grožđica, 50 gr brusnica. Jabuke oguliti, isjeći na krupnije komade i preliti sa limunovim sokom. Maslac otopiti, dodati šećer i pustiti da se počne karamelizirati. Zatim dodati jabuke i dinstati nekoliko minuta. Na kraju dodati cimet. Malo ohladiti. Za nadjev od bjelanjaka je potrebno: 5 bjelanjaka, 5 kašika šećera, 1 kesica praha za puding od vanilije.

Umutiti bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg i na kraju dodati prah za puding pa sve sjediniti. Dvije trećine tijesta razvaljati na veličinu pleha ili kalupa u kom ćete peći. Rernu ugrijati na 180C i nekoliko minuta zapeći taj razvaljani dio tijesta. Izvaditi iz rerne i posuti sa dvije kašike griza. Preko griza staviti nadjev od jabuka. Jabuke posuti mješavinom oraha, brusnica i grožđica.Preko toga dolazi nadjev od bjelanaca sa prahom za puding i na kraju ona trećina tijesta iz zamrzivača koju ćemo naribati preko bjelanaca. Peći na 180C oko 40 minua. Posuti sa šećerom u prahu i poslužiti uz kafu ili čaj.

(Anita Mehičić/aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!