Iako ljubomora uništava vezu, u ovim situacijama je itekako opravdana

U nekim situacijama, ljubomora je čak i poželjna

Ljubomora je posljedica nesigurnosti i sumnje, pa je teško povjerovati da postoje situacije u kojima je potpuno opravdana. Da li je zaista sva ljubomora u vezi neoprostiva i pogubna za povjerenje između partnera?

Naučnici su došli do zaključka da malo ljubomore nije na odmet u većini veza.

Zapravo, posmatra se kao znak da je partneru stalo do vas. Ljubomorno ponašanje koje ne prevazilazi granicu razuma može da doprinese stabilnosti veze. Međutim, ljubomora predstavlja složenu emociju koju nije lako kontrolisati i koja lako može da pređe u opasno ponašanje.

U kojim situacijama je ljubomora opravdana?

Kada neko počne da flertuje sa vašim partnerom, uz pretpostavku, da vaš partner ne uzvraća isto mjerom, jer je to sasvim drugi problem. Takvo ponašanje vašem partneru može da imponuje, jer mu daje do znanja da je i dalje privlačan. Međutim, ako se neko uporno nabacuje vašoj boljoj polovini, osjećaj ljubomore nije neopravdan i ne treba da sjedite prekrštenih ruku. Jasno stavite do znanja toj osobi da ste u sretnoj vezi i da je njeno prisustvo nepotrebno.

U nekim situacijama ljubomora je poželjna

I obrnuto, ako neko počne da flertuje sa vama, a vi ste zadovoljni sadašnjim partnerom, dozvolite mu da pokaže malo ljubomore. To će ih podsjetiti da ste još uvijek sposobni da privučete tuđu pažnju, što može da prija i vašem i njegovom egu.

Dakle, ljubomora u opisanim situacijama je opravdana, čak i poželjna. Sve dok je u prihvatljivim granicama, nemate zašto da brinete.