I za medicinu neobjašnjiva neobična navika 87-godišnjeg Mustafe Imamovića iz okoline Busovače: DNEVNO POPIJE PO 30 LITARA VODE!

 Najviše vode sam popio na jednom teferiču; 9 litara, odnosno devet čuturica, u svakoj po litar. Pitam onoga što prodaje vodu da mi ne daje u čašicama, nego da se napijem ”momački” kako ja znam. On me gleda, nije mu baš pravo, a ja zagrabim iz džepa podosta para, bacim mu na sto…

Mustafa Imamović, iz sela Kozanovići kod Busovače je “živahni starčić” koji nije zabavan samo svojoj familiji i komšijama, nego je česta tema širom srednje Bosne. O njemu pričaju kao čovjeku koji može popiti vode da može pokrenuti točak vodenice! Iako gazi kroz 87. godinu života, zdravlje ga još uvijek dobro služi. Doduše, ne može kao nekada kolo povesti na teferiču, ili biti kozbaša u vrijeme kosidbe, ali još uvijek brine da je okućnica “kao apoteka”,

Kolekcija uspomena

Za razgovor i šalu uvijek je raspoložen. A kada otvori svoju “kolekciju uspomena” njegovim slušaocima vrijeme kao da stane. Sa skoro devedeset ljeta na plećima Mustafa i danas svojom neobičnom navikom impresionira mnoge. On danas dnevno popije po deset litara, a u mlađim godinama je u toku dana unosio tridesetak litara vode.

Neko je izračunao da Mustafa godišnje popije 10 kubika i 950 litara vode! To je, kažu stručnjaci, dovoljno da od količine vode koju on popije, mogu se pokrenuti točkovi vodenice!

– Koliko sam u životu popio vode, ta vodenica bi mogla godinama raditi bez zastoja – šeretski će kazati Mustafa, pričajući o svojoj i za nauku neobjašnjivoj navici i potrebi.
Neko će reći da ovo nije moguće, drugi da nije normalno, treći da nije zdravo, a četvrti će zbijati šale naMustafin račun. Zbija ih i on, jer je svjedočio brojnim komičnim i čudnim situacijama, kada bi ljudi se uvjerili da on zaista može odjednom popiti po kanister vode. Ž
Nauka kaže da je voda uistinu važna za tjelesne funkcije. Postoje i granice za dnevno unošenje vode u organizam, koje zavise od starosne dobi, spolu, ishrani, dnenim aktivnostima, pa čak i o vremenu. Tako, naprimjer žene starije od 19 godina trebaju unositi 2,7 litara tekućine dnevno, a muškarci oko 3,7 tekućine dnevno. Ove količina ne uključuje samo vodu i druge tekućine koje popijemo nego i vodu iz hrane jer su brojne namirnice bogate vodom. Među njima su supe, voće, povrće, mliječni proizvodi, sladoledi…

Rekord – 9 ćuturica
Mustafa je daleko iznad ovih normi. On i danas, u poznim godinama, dnevno popije desetak litara vode. Kaže, da je svjestan kako to nije normalno, ali on drugačije ne zna i ne može živjeti!
Od kako zna za sebe, imao je izražen nagon za vodu. Zbog toga su ga roditelji kao dijete vodili ljekarima.

– Kada su završili sva ispitivanja, doktori mi je rekao da ću živjeti 100 godina, a moji roditelji neka se ne brinu I neka mi dozvole da pijem vode koliko želim, jer mi je to lijek. Navodno, imam neki poremećaj u glavi, zbog kojeg organizam traži vodu – priča Mustafa I dodaje kako nakon toga nikada nije išao doktorima.

– Hvala Bogu, zdrav sam!
Prisjeća se svojih “rekorda” iz mlađih dana, kada je dnevno pio po 30 litara vode.

– Najviše vode sam popio na jednom teferiču; 9 litara, odnosno devet čuturica, u svakoj po litar. Pitam onoga što prodaje vodu da mi ne daje u čašicama, nego da se napijem ”momački” kako ja znam. On me gleda, nije mu baš pravo, a ja zagrabim iz džepa podosta para, bacim mu na sto… Kad je vidio pare, pristade bez riječi. Veli, pij koliko možeš. I ja počnem “naginjati” jednu po jednu čuturicu. Ide voda kroz grlo ko munja. Iskapih devet komada.On se ibreti, pa lanu “da me ćaća. Popi mi svu vodu”

Zanimljivo je da je Mustafa u mlađim godinama redovno postio mjesec ramazana. Prestao je prije pet godina postiti. Prije nego što ga je pritislo breme godina, dan bi ispostio bez vode, a onda bi navalio. Prvo bi iftario bar litrenu flašu vode, a onda bi prešao na ostala jela.

– Od iftara do sehura, dakle od večeri do ranog jutra, u toku noći je pio po 30 litara vode. Mi smo mu donosili posebne kanistere vode sa obližnjeg izvorišta. Znao je u toku noći iskapiti po tri kaniestera, a svaki je imao po 10 litara vode – sjeća se tih vremena Mustafin sin Halil.

MUSTAFINE DOGODOVŠTINE
Opklada sa šumarom

Jednom prilikom, u jesen, Mustafa je sa lokalnim šumarom Ademom rahmetli i svojom djecom krenuo da Sabira drva za predstojeću zimu. U sred bijela dana dođe im u posjetu šumar iz Kaknja. Sjede, eglenišu, a onda će Adem kazati onom Kakanjcu kako Mustafa može popiti dosta vode. Ovaj Kakanjac se čudi, pita kako, može li popiti litar odjednom?
– Ma može tri litra odjednom – kaže Adem, a Kakanjac će:

– Vala, ako to uradi i popije ta tri litra, dat ću mu ja pet metara drva od sebe.
Bio je siguran da je to nemoguće. Opklade se. Mustafin sin, koji je tada imao desetak godina, donese kanister od tri litra vode.
– Stari dolazi da malo predahne, sve mu bijelo oko usta. Vidi se da je ožednio. Uze onaj kanister i odjednom ga iskapi – sjeća se tih slika Mustafin sin Halil
Kada je to vidio šumar iz Kaknja, veli “Eto ti sva ta drva, vozi ih džaba. Halalosum!

Cura, dajder mi vode!
Bilo je jedno sijelo, mi se okupili, cura donosila vodu u nekoj čaši. On svako malo, cura dajder mi vode. Ona mu jednu, drugu, treću, …
– Meni malo, sve se oblizujem, hoću još. Velim, “djevojko, dajder mi još vode”. A ona će:
– Nek ti nosi ko hoće; ja više neću!

 Lakše mi je kositi, nego njemu vodu donositi!

U momačkim danima Mustafa je bio je dobar kosac, ali zahtjevan. Uvijek ga je bila “dežurna žena”, koja je za njega donosila vodu u kanisterima. Jednom prilikom komšinica je šeretski prokomentarisala:
– Lakše mi je kositi, nego Mustafi vodu donositi!
Izvorište je bilo udaljenko nekoliko kilometara, a ona je skoro svakog sata odlazila i na leđima donosila po dva kanistera.

Jesam lit i platio da pijem koliko hoću?

Jednome prilikom Mustafa s društvom otišao na teferič na Vruce, kod Kaknja. Na polju upek’o zvizdan, on se najeo, dobro bi mu došao bar litar vode. U tom nailaze dječaci, nose kanister izvorske i hladne vode, prodaju teferičlijama.
– Djeco, mogul ja piti vode koliko poželim. Sve ću dobro platiti – reče Mustafa jednom od njih, te ih pofino poočasti.
Oni mu počeli sipati u čašu. Mustafa popije na eks jednu, pa drugu, a onda će:
– Dajte mi da pijem iz kanistera (u kanisteru je desetak litara vode). Samo da se napijem kako treba i podmirim dušu.
Mustafa kleknuo na koljena, pije vodu, ne prestaje. Skoro prepolovio kanister, kad onaj momčić poče galamiti I otimati mu kanister:
– Dosta! Treba i ostalim ljudima vode, ne mogu ja opet ići na izvor. Daleko je – govori momčić, a Mustafa će:
– Jesam li ti platio da pijem koliko hoću!?
Uz doplatu, Mustafa je ipak iskapio desetolitarski kanister.

Šokirani trgovac
Priča se kako je došao jednom prilikom u radnju. Ožednio, traži kiselu vodu. Uzme flašu, a trgovac će:
– izvini Mustafa, trebaš nam vratiti flašu!
– Sad ćeš je dobiti – odgovori Musa.
U jednom trenu, na eks iskapi flašu kisele, pa će tzrgovcu:
– Eto ti flaša, evo ti pare!
Trogovac iskolačio oči, gleda, ne vjeruje, ibreti se.

Koliko je vode previše?
I ovdje nema tačnog broja jer ulogu igraju dob I zdravstveno stanje. Međutim, prema riječima nefrologa, osoba sa zdravim bubrezima može popiti čak do 17 litara vode ako je pije polako.
Bubrezi će izbaciti višak vode, ali opće je pravilo da oni mogu izlučiti oko litar vode po satu, tako da brzina kojom neko pije vodu može promijeniti toleranciju tijela na višak vode. Odnosno, ako prebrzo pijete previše vode, prije ćete doći do stanja pretjerane hidracije.

(E. M./aura.ba)