I uspinjanje stepenicama može biti pokazatelj naše zdravstvene slike…

Koliko dugo ćemo živjeti? Svako želi znati odgovor na to pitanje iako je nemoguće predvidjeti budućnost.

Ipak, neke stvari, kada je riječ o zdravlju, možemo “predvidjeti”, odnosno, prepoznati znakove da nam u budućnosti prijete neki zdravstveni problemi, kažu stručnjaci.

I uspinjanje stepenicama može biti pokazatelj naše zdravstvene slike. Ostajete li bez daha ili se uz stepenice penjete bez problema? To će vam otkriti prijeti li vam rizik od prerane smrti uslijed kardiovaskularnih i drugih bolesti.

Studija koju je provela skupina istraživača sa Univerztitetske bolnice Coruña u Galiciji, sugerira da ako se možete uspinjati stepenicama minutu bez stanke, možete izbjeći preranu smrt.

U istraživanju je sudjelovalo 13.000 ljudi koji su bolovali ili su sumnjali da boluju od koronarne arterije. Utvrđeno je da oni koji su imali problema pri penjanju uz stepenice, imaju tri putra veći rizik od prerane smrti uslijed srčanih problema. Također, utvrđeno je da imaju i dvostruko veći rizik od obolijevanja od raka, prenosi Večernji.hr.

Dr. Andrew Freeman, stručnjak za kardiovaskularnu prevenciju, podržao je studiju i pojasnio da ovaj test sa stepenicama otkriva i kako će osobe koje uspješno odrade test uspinjanja po stepenicama lakše podnose i operativne zahvate u odnosu na one koje test prođu s poteškoćama.