I ukusna i ljekovita: Od trešnje treba koristiti sve, čak i peteljke

Svi dijelovi trešnje su ljekoviti: plod, cvijet (behar), list, koštica, peteljke, smola iz drveta. Tako, naprimjer, bubrežni kamenac možete uspješno istopiti čajem od trešnjinih peteljki, temperaturu možete skinuti kompotom od trešenja, a djeci koju muče grčevi na stomačić treba stavljati isitnjene koštice

Kada na pijaci budete prolazili pokraj štanda sa trešnjama, neka vam uvijek naumpadne da one, od svog voća koje raste kod nas, zauzimaju treće mjesto po snižavanju holesterola u krvi. Od njih su učinkovitiji jedino celer i sirovi džumbir.

Svi dijelovi trešnje su ljekoviti: plod, cvijet (behar), list, koštica, peteljke, smola iz drveta.

Tako, naprimjer, bubrežni kamenac možete uspješno istopiti čajem od trešnjinih peteljki.

A evo kako se priprema taj čaj: peteljke se osuše i sitno isjeckaju, zatim se kuhaju u vodi 10 minuta. Kada se peteljke skuhaju, čaj se hladi 15 minuta, nakon čega se procijediti i pije mlak u gutljajima.

Ako neko pati od upale mokraćne cijevi neka pravi čaj od pola litra vode i jedne velike supene kašike peteljki.

Evo još jedan recept sa peteljkama od trešnje. Ako neko ima bolesnu jetru neka uzme 50 gr peteljki od trešnje, i neka ih ostavi da odstoje deset sati. Zatim ih prokuha u vodi nekoliko minuta, procijedi, i u tako topal čaj još se doda plod trešnje i izrezana jabuka, poklopi se i pusti da se sve skupa ohladi. Ohlađeni čaj konzumirati 3 do 4 puta na dan prije jela

Ako neko ima problema sa potencijom neka uzme četiri kašike isjeckanih peteljki i neka ih kuha u litru vode oko 10 minuta. Nakon toga čaj ostaviti da odstoji 15 minuta. Čaj procijediti i piti 3 puta na dan po jednu šolju.

  Za čišćenje organizma

Izgnječiti trešnje i piti sok od njih nekoliko dana. To će pomoći da se organizam očisti od toksina.

Trešnje snižavaju temparaturu

Dobro je piti kompot od trešanja kada neko ima povišenu temperaturu, jer je on snižava.

Grčevi kod djece

Koštice trešnje su veoma dobre kada malu djecu muče grčevi u stomaku. Koštice se sitno istucaju i to se stavi u platno – napravi se mali jastuk. Jastuk treba da je onoliki koliki je bebin stomak. Jastuk se ugrije u pećnici i stavlja se djeci na stomak.

 Sok od trešanja

Trešnje treba izgnječiti i ostaviti preko noći da puste sok. Ujutro ih treba iscijediti kroz gazu.

Na jednu čašu soka dodati pola čaše mljevenog šećera i malo cimeta, sve to dobro izmiješati i ostaviti da odstoji na toplom mjestu četiri dana – može i na prozoru.

Nakon toga, sok procijediti i nasuti u boce, koje prethodno treba zagrijati u rerni. Boce dobro zatvoriti plutanim čepom i onda vrh boce umočiti u rastopljeni vosak kako bi boca hermetički bila zatvorena. Ovaj sok najbolje je držati u tamnim i hladnim prostorijama. Može stajati preko cijele zime.

Slatko od trešanja

Izvaditi koštice pa trešnjama malo dodati soka od limuna, i pustiti da sve malo odstoji.

U 100 ml vode staviti pola kilograma šećera i sačekati da prokuha. Kada šećer i voda prokuhaju, kada se pojave mjehurići, u to treba dodati trešnje. Nije potrebno miješati, treba samo protresiti šerpu, a dobro je dodati i jednu vanila šipku. Prilikom kuhanja potrebno je stalno skidati pjenu.

 Džem od trešnje 

Trešnje očistiti od koštica i izgnječiti ih kašikom. Na jedan kilogram trešanja dodajte 600 gr šećera i jedan želatin. Džem treba spremiti u čiste tegle.

(aura.ba)

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!