I ex YU su potresali skandali: ZNATE LI U ČIJEM JE KREVETU UHVAĆEN IVO ANDRIĆ?

Neke od verzija, vukovski rečeno “isto to samo malo drukčije”, neprovjerene i netačne ušle su u literaturu. Toliko se prepričavalo, dodavalo i oduzimalo da se javila sumnja da preljube nije ni bilo.Ipak jeste. I to je bio skandal o kome su raspravljali čak i slobodni zidari.

Krklec i Andrić su tada bili članovi Saveza slobodnih zidara, dakle braća, a obljuba je nedozvoljena u masonskom moralu, jer se masoni prema ženama i ćerkama masona odnose kao prema sestrama.O slučaju Krklec‒Andrić referisao je brat Grga Bobić. U arhitektonskoj tabeli, to jest zapisniku koji se čuva u Arhivu Jugoslavije, Fond 100 masonske lože, piše:”Brat GRGA BOGIĆ saopštava da se Brat Ivo Andrić ogrešio o Brata Gustava Krkleca time što je stupio u nedozvoljene odnose s njegovom ženom. Brat Ivo Andrić je preda mnom priznao svoju krivicu i izjavio da se kaje i da žali što se za jedan čas zaboravio, veli Brat Bogić. Dalje iznosi da ovo nije prvi prestup Brata Andrića i da je Brat Krklec nesrećan u braku, jer je uzeo ženu koja je posrnula i hteo da je spase, ali bez uspjeha.

Napominje da su olakšavajuće okolnosti za Brata Andrića mladost, temperament i što je umjetnik. Dakle, može se pouzdano reći da je došlo do ljubavne veze između velikog Andrića i supruge Gustava Krkleca. To su oni priznali Grgi Bogiću. O njihovoj slobodnozidarskoj sudbini konačnu riječ je dala Velika loža. Zoran D. Nenezić navodi u delu “Masoni 1717‒2010” da su i Andrić i Krklec isključeni iz Saveza.Dokumentacija Velike lože, po svjedočenju akademika Viktora Novaka, nije u cjelini sačuvana, jer je njen dio sklonjen u London, dio je ostao u zemlji i nalazio se u privatnim arhivama. U masonskim krugovima se tvrdilo da je Andrić izbačen zbog preljube, a Krklec zato što nije ispunjavao bračne obaveze. Taj gest posredno govori o masonskim moralnim nazorima. /crtani-film.com