I domoroci imaju dušu: KAKO SU SE SPRIJATELJILI PLEMENSKE POGLAVICE I “BIJELI DUH”? (VIDEO)

Ukoliko izolovano pleme dođe u dodir sa savremenim čovjekom, to ne mora da bude negativno iskustvo ukoliko se susret odigra na pravi način

Jedan od dokaza za ovakvu tezu postavio je belgijski naučnk Jean-Pierre Dutilleux koji je u bogatoj karijeri ostao zapamćen po snimcima koji su nastali sedamdesetih godina kada je došao u susret sa izolovanim plemenom sa Nove Gvineje.

Ovo pleme je poznato po tome što vrlo agresivno brani svoju teritoriju i ne dozvoljava strancima da je posjete. Američki misionar Jon Chau je svoj pokušaj da ostvari sa njima kontakt platio životom. Za razliku od njega, belgijski naučnik je domorocima prišao oprezno. Pustio je da oni priđu njemu. Unaprijed je pripremio mnogo poklona koji su ih u početku uplašili, a potom oduševili, piše punkufer.dnevnik.hr.

Neprocjenjivi videomaterijal pokazuje kako čovjek reaguje kada se prvi put sretne sa uobičajenim stvarima poput ogledala, šibica, riže ili metala. Nakon što je zadobio povjerenje domorodaca iz prašume, ovaj bijeli duh im je podijelio lijekove protiv malarije za koju je znao da je veliki problem u plemenu. Ostao je uz njih duže vrijeme i naučno analizirao kolike su doze lijekova potrebne i koliko ih je potrebno često uzimati, kako bi iskorijenio bolest među njima.

Poslije nekog vremena, sve barikade između Belgijanca i pripadnika plemena su pale. Tokom godina govorili su o svemu što je zanimalo njihovog gosta i detaljno mu obajašnjavali svoj jezik i kulturu.