Husneta Tupković, bh. model: Hodanjem do zdravog srca, smijehom za zategnut stomak!

1236051_618534351501629_7151322_nHusneta Tupković proglašena je najljepšom djevojkom na takmičenju za Miss Federacije BiH 2013. godine. Na izboru za mis BiH, osvojila je blistavo mjesto prve pratilje. Nakon laskavih titula, Husneta nastavlja raditi za modnu agenciju ABC Models. Odrađuje brojne revije, dobija čak pozive iz inozemstva koje odbija zbog fakultetskih obaveza.

– Maštam da se još oprobam u voditeljskom poslu, to bih baš voljela. Inače, trenutno se pripremam za Sarajevo Fashion week i radujem se tom događaju. Kad sam na pisti osjećam se tako ispunjeno, kao da tačno tu pripadam.

Husneta Tupkovic rođena je 28. avgusta 1993. godine u Tuzli, gdje i stanuje. Završila je srednju ekonomsku školu i student je Ekonomskog fakulteta u Tuzli. Za Auru je otkrila šta je to čini sretnom, koje su joj mane i vrline, ali i brojne beauty detalje.

HUSNETA JE DOBRA, LIJEPA IZVRSNA!  Moje ime je izvedeno od imena Husnija, a znači lijepa, izvrsna, dobra. Dobila sam ga od moje rahmetli nene koja je poginula u ratu 1992. godine. Godinu dana kasnije sam se ja rodila i, tako su mi rekli, nekako se podrazumijevalo da da ja dobijem ovo ime. Jako ga volim, mislim da sam prepoznatljiva po imenu baš zato što je neobično i rijetko; ponosno ga nosim i ne bih ga mijenjala.

VOLIM SVOJU BIJELU KOŽU: Trudim se da se prema svojoj koži ponašam sasvim prirodno, pošto imam bijel ten, ne izlažem se previše suncu niti UV zrakama. Lijepo je biti drugačiji (biti svijetla tačka).

OD FRIZERA VIŠE ŠTETE NO KORISTI Kosa mi je veoma važna i posvećujem joj puno pažnje. Vrhove redovno kratim, pravim sebi maske u kućnoj radinosti, i ne izlažem je kojekakvim popularnim hemijskim preparatima ili toploti (razna peglanja, feniranja, uvijanja itd). Nisam čest gost frizerskih salona jer vjerujem da oni kosi donose više štete nego pomoći.

ČAŠICA RAZGOVORA LIJEČI U principu nisam sklona depresijama, pozitivna sam, na život gledam s optimizmom i rijetko kad zapadnem u depresiju, a ako se to ipak desi onda se liječim dragim mi ljudima i nekoliko čašica razgovora s njima i kriza začas bude prebrođena.

indeksirajGENI MI “IDU” NA RUKU Nisam nikad bila na dijeti, imam sreću da mi geni “idu na ruku”, ali nisam protiv dijeta; mislim da treba paziti prvenstveno na zdravlje pa na izgled, a da, ukoliko se pazi na količinu hrane, može sve jesti i da se opet može imati dobra linija, naravno uz fizičku aktivnost.
Fizička aktivnost je jako važna, ne mora to bit teretana ili neko baš “maksuz” vježbanje, ali pješačenje, vožnja biciklom, šetnja s kućnim ljubimcem, stepenice umjesto lifta…sve je to plus za naš izgled.

SMIJEHOM DO RAVNOG STOMAKA Najviše smijeha je s mojim prijateljima i našim zajedničkim šalama. Jako volim da se smijem i po prirodi sam veoma vesela osoba. Izgovor za svaki moj osmijeh jeste „zdravo se smijati“. Također, moji trbušni mišići mogu biti zahvalni mom čestom smijanju. Oneraspoložiti me može samo zlo u ljudima, ne volim licemjere, kada primijetim to kod ljudi, strašno se rastužim, jer želim da vjerujem u dobro u ljudima.

SPAVANJE DANJU JE ČISTO DANGUBLJENJE San je jako bitan za ljepotu i zdravlje pa nastojim da spavam svaku noć najmanje osam sati. Ne ostajem do kasno budna, a i nisam neka noćna ptica. Ne spavam danju, to mi je gubljenje vremena, a trudim se da svoje vrijeme rasporedim na način da sve obaveze mogu stati u tih 24 sata. Ako sam nenaspavana ne mogu funkcionisati.

MOGU KONTROLIRATI SVOJE SNOVE Ako sanjam, sanjam redovno nešto lijepo. Čak mi se znalo dešavati da mogu kontrolirati svoje snove. Znači, da znam šta sanjam i da znam šta trebam uraditi. Ni kao dijete, a ni sada, nemam košmara, valjda o čemu misliš, tako nešto i sanjaš. A ja sam izgleda baš pozitivna osoba. Budna sanjam da se osamostalim i da imam osiguranu egzistenciju, to mi je jedna od najbitnijih stvari u životu, naravno poslije zdravlja.

PERFEKTNI SAM PERFEKCIONISTA Jako sam precizna i perfekcionista sam i smatram to svojom vrlinom, ali ako se gleda s neke druge pozicije, mogu biti naporna drugim ljudima. Volim da su mi stvari složene  “pod konac”. Volim tačnost i težim joj, urednost, ljubaznost…Za manu bih izdvojila to što izjutra volim malo duže da spavam.

DA SRETNEM ZLATNU RIBICU koja bi mi ispunila želju, zatražila bih joj da mi pokloni drugu ribicu koja ispunjava tri ili više želja jer, šta ću od jedne.

MOTO KOJIM SE VODIM KROZ ŽIVOT Ako otvoriš, zatvori. Ako upališ, ugasi. Ako otključaš, zaključaj. Ako slomiš, priznaj. Ako ne možeš popraviti, pozovi nekog ko može. Ako pozajmiš, vrati. Ako ti je vrijedno, čuvaj. Ako napraviš nered, počisti. Ako pomjeriš, vrati na mjesto. Ako pripada nekom drugom, traži dozvolu za korišćenje. Ako ne znaš kako da upravljaš nečim, kani se toga. Ako nije tvoj posao, ne postavljaj pitanja.

(E. KARAHMET/aura.ba/arhiva magazina Aura)