Husejin Imširović: Nisu problem koride i volovi po Grmeču i Čevljanovićima, već stoka sitnog zuba što po gradovima vršlja

Piše: Husein Imširović, fizioterapeut, sportista i motivacioni trener

I Husejin Imširović, sportista iz Banovića, odlučio je sa javnosti podijeliti svoje mišljenje o koridi u Čevljanovićima koja je kao nikad do sada, ove godine izazvala burne polemike i oprečne stavove. Prenosimo Husejinov stav bez redakcijskih izmjena.

Evo svi se satraste komentarišući Čevljanoviće i koridu. Pa da i ja kažem nešto o tome: Ja još nisam čuo da je na toj koridi neko opljačkan, izboden, upucan u nogu, da je neka žena silovana, da je nekoj ženi neko lančić s vrata otkinuo, da se neko u raju autom zaletio pa ih pobio i polomio, da ima vršnjačkog nasilja itd itd. Kad se u Španiji natjeraju bikovi da ganjaju ljude po ulicama grada, to je kao adrenalin i kulturno naslijeđe, kad ih oni matadori izbodu mačevima to je hrabrost, a ovamo (koliko je meni poznato) su pravila takva da se životinja ne tjera da se bori i ne znam da je ijedna životinja podlegla povredama, jer im se rogovi čak i istupe da ne bi do toga došlo.

Povezani sadržaj: Nakon što je “napala” Arape, Adela Mahmutović se “okomila” na koridu u Čevljanovićima: Kič, pjevaljke i masni brci i likovi

Onaj tamo što dođe da pojede kilu jagnjetine rukama i baca kamena s ramena je divljak, seljak , gorštak, papak, a ovaj što u po grada baca bombe, puca i ranjava slučajne prolaznike je mangup, “zajeban lik” itd. ali zato jede tu istu jagnjetinu viljuškom i nožem. Onaj što dodje na tu koridu da popije koje pivo i domaću rakiju koju je sam pravio od svojih šljiva koje uzgaja i pazi, pojede paradajz koji je svojim rukama okopavao na traktoru kojeg je svojim rukama zaradio je manje vrijedan od onog koji se vozi u BMW-u sa zatamnjenim staklima, za kojeg niko ne zna otkud mu jer u životu nikad ništa nije radio i divlja po gradu vozeći 180km/h od semafora do semafora.

Polugole plesačice? Šund od muzike? Pa svaka druga cura se tako danas oblači kako u glavnom gradu ove države, tako i u svim ostalim gradovima, gradićima, kasabama, al se zato sluša “Rasta Kavali” Buba Corelli, neki Jala brat što bi trebalo da bude oličenje muzičke kvalitete i onog što se danas zove “urbano”. A onda se kakav glavonja zaleti i oženi je, pa ona onda sjedne za ovaj FB i snebiva se nad nemoralom i kao vrsni poznavalac muzike komentariše “divljake”.

A svi studiraju, svi su emancipirani, sve pametno i pošteno, osviješteno i tolerantno do u pi*ku materinu, pa jebote sve fina gradska raja! Nisu nama, gospodo, problem koride i volovi po Grmeču i Čevljanovićima. Nama je problem “stoka sitnog zuba” što po gradovima vršlja i nered unosi, pa više niko ne smije dijete ispred zgrade pustiti da se igra.