Husein Imširović, motivacioni trener: Ne čuvajte novo suđe, odjeću ili novac za bolje prilike, možda ih nećete dočekati, živite sad i ovdje

Piše: Husein Imširović, fizioterapeut, sportista i motivacioni trener

Piše: Husein Imširović, fizioterapeut, sportista i motivacioni trener

Volim da putujem; prođoh dosta svijeta, nagledah se svašta ali nedavno se zadesih u jednom bosanskom gradiću, pazarni dan, neka pijaca, dio pijace je buvljak, brdo gardarobe – 1 komad 1 konvertibilna marka, a čovjek koji prodaje tu gardarobu, sav prljav i poderan, a gomila čiste odjeće pred njim, može da se obuče i sredi ali ne, on je prljav, u poderanoj odjeći..

Odjednom mi je sinula misao, pitanje, zašto se prljavština, nehigijena, uvijek vezuje za siromaštvo? Ja samo naglas razmišljam, ali sad pitam vas, možete da zamijenite uvijek sa “često” i gotovo uvijek” ali to je činjenično stanje priznat ćete da i skroman dom ima sve predispozicije da bude čist; samo malo volje za urednošću i higijenom je potrebno, no, ipak je prljavština skoro uvijek prisutna u siromašnim domovima, i velik broj djece, a ako malo šire pogledamo svijet u kojem živimo, uvidjet ćete da siromašne zemlje prati prljavština i zagađenost u odnosu na uređene i bogatije zemlje (logično).

Primjer, sama naša Bosna ima nizak standard, a osim toga, prisutna je velika zagađenost naših prelijepih rijeka, planina, šuma jezera, prirodnih ljepota.. Mentala zapuštenost može se odnositi i na druge faktore; primjer, neko pije kahvu iz okrnjene šolje, a nov escajg čuva za stare dane, posebne prilike, ili garderobu, novac, i tako, cijeli život se ljudi nauče skromno, sirotinjski, bijedno…da žive, čuvajući novac, odjeću, predmete za posebne prilike i dane.. život prožive u bijedi..ili tom nekom čekanju.

Krivac zato je naša podsvjest koja nas programira; ako odrastemo u takvoj sredini, memorisat ćemo siromaštvo, bijedu i nehigijenu, zapuštenost…a jedini način protiv toga da se izborimo, da se trgnemo, očistimo dom, dvorište, naše misli, sami sebe, jeste da ne čekamo specijalne prilike, da jedemo iz novog escajga, da racionalno trošimo taj novac koji smo čuvali za crne dane jer, ko garantuje da ćemo ih i dočekati. Živite sada u ovom trenutku, ne u prošlosti ili budućnosti, sada i ovdje, pametan i mudar čovjek živi sada. Budućnost je ionako neizvjesna.