Hrizantema – prirodni saveznik u borbi protiv kožnih bolesti

Preparati od ove cvjetnice saniraju inficirane rane, ublažavaju simptome psorijaze i ekcema i odlažu znakove starenja. Osim toga, dokazano pomažu u slučaju loše cirkulacije, Parkinsonove bolesti, nervne napetosti…

U našim krajevima, hrizantema je omiljena jesenja cvjetnica, ali malo kome su poznata njena ljekovita svojstva. Na Dalekom istoku, prvenstveno u Kini, ova biljka predstavlja mnogo više od ukrasa. Još prije dvije hiljade godina, kada je počela da se uzgaja, imala je gotovo mitski status – čaj od njenih latica se smatrao božanskim napitkom, pa su ga konzumirali isključivo članovi carske porodice.

Uz to, hrizantema se koristila u kulinarstvu i važila je za vrhunski lijek za veliki broj oboljenja. A ono što su prije nekoliko milenija otkrili i zapisali drevni kineski iscjelitelji potvrdila je savremena nauka: njen cvijet prava je riznica korisnih materija čiji učinak na zdravlje ne podliježe nikakvoj sumnji.

 Riznica vitamina i minerala

Cvijet hrizanteme bogat je moćnim antioksidansima – vitaminima A, B, i C, beta-karotenom, flavonoidima, kalcijumom, gvožđem, fosforom, kao i drugim supstancama koje joj daju moćna ljekovita svojstva.

 

 Kako pomaže hrizantema?

Sprječava širenje infekcija i upala. Glikozid-krizantemin, kojim obiluje cvijet ove biljke, sa još petnaest snažnih antiinflamitornih materija, vrlo efikasno suzbija širenje bakterija, i to onih najotpornijih – staflokoke i streptokoke, zbog čega su preparati od hrizanteme u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini i dan-danas glavni lijek za saniranje rana i svih vrsta infekcija.

 

Čuva kardiovaskularni sistem

Studije pokazuju da redovno konzumiranje čaja od hrizanteme snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, te sprječava nagomilavanje plaka na krvnim sudovima, prevenirajući nastanak srčanog i moždanog udara.

 Melem za oči

Zbog obilja vitamina A i beta-karotena, hrizantema se preporučuje u prevenciji katarakte i makularne degeneracije, ali i terapiji za suhoću očiju – zaključak je istraživanja sprovedenog na Klejton koledžu u Alabami. U ovu svrhu primjenjuje se u vidu čaja i obloga.

 Pomaže u liječenju Parkinsonove bolesti

Oboljelima se savjetuje da svakodnevno protrljaju prstima latice hrizanteme i duboko udišu miris eteričnog ulja koji ostaje na koži. Takođe, preporučuje se redovno konzumiranje čaja.

 Smiruje živce

Istraživanja pokazuju da šolja čaja od latica ovog cvijeta smanjuje napetost i anksioznost, otklanja glavobolju i poboljšava kvalitet sna.

 Čisti krv i jetru

Studija sprovedena na Njujorškom univerzitetu potvrdila je da redovno uzimanje preparata od hrizanteme poboljšava cirkulaciju, uklanja toksine iz krvi i čisti jetru.

 Prevenira osteoporozu

Zahvaljujući velikom bogatstvu minerala, hrizantema jača kosti i sprječava njihovu demineralizaciju, zbog čega je odlično sredstvo za prevenciju osteoporoze.

 Ublažava psorijazu i sprječava nastanak bora

Vitamin A i beta-karoten iz hrizanteme ublažavaju iritaciju i crvenilo kože, te umiruju tegobe izazvane psorijazom i ekcemom. Osim toga, usporavaju nastanak bora i drugih znakova starenja epiderma.

 Budite oprezni

Preparati od hrizanteme mogu izazvati alergiju, pa ih treba uzimati oprezno. Momentalno prestanite s terapijom ukoliko primjetite reakciju u vidu osipa ili bilo kakve respiratorne tegobe. Ako pijete lijekove, prije nego što započnete tretman hrizantemom, obavezno se konsultujte s ljekarom, jer sastojci biljke mogu stupiti u interakciju s nekim meidkamentima.

Budite oprezni ukoliko koristite ulje hrizanteme, jer ono sadrži veliku količinu piretruma, hemikalije koja se često dodaje insekticidima. Dugotrajni direktni kontakt s tom materijom može uzrokovati iritaciju očiju, usta, nosa i kože.