Hristijan: Napravite ukusni i zdravi namaz koji liječi cijelo tijelo

Cilj hrane, koju unosimo u sebe, jest da hrani i liječi, kao što je Hipokrat savjetovao. Istraživanja znanstvene literature i praktično iskustvo daju ohrabrujuće rezultate. Rezultati govore o sve većoj upotrebi Hristijana, ljekovitog namaza, koji se priprema na sljedeći način.

Tri supene kašike sirovog badema sameljite što sitnije.

Dodajte dvije supene kašike svježe mljevenih lanenih sjemenki, jednu supenu kašiku mljevenih sjemenki sezama, pola supene kašike meda i pola čajne kašike cimeta.

U navedenu smjesu dodavajte zdravu „živu“ vodu (vodu iz izvora ili energiziranu vodu) i miješajte dok ne dobijete namaz željene čvrstoće, navodi Alternativa-za-vas.

Ljekoviti sastojci

U bademu ima kalija, fosfora i nešto manje željeza i natrija. Bogat je vitaminom B3(PP) čiji nedostatak izaziva pelagru. Odličan je protiv groznice, bolesti želuca i crijeva, čira na želucu, žgaravice i iscrpljenosti.

Unutrašnje korištenje lana je dobro za crijeva – zato se koristi kod upale želuca i crijeva. Vodeni rastvor lana pokriva sluznicu želuca i crijeva tankim slojem sluzi. Nabubreno sjeme lana ima purgativno svojstvo. Lan štiti protiv raka – sadrži čak 27 spojeva, koji imaju antitumorsko djelovanje.

Sezam se koristi u liječenju srčanih oboljenja – sezamin je lignin iz sezamovog ulja koji smanjuje količinu kolesterola u jetri i krvi. Sezam je borac protiv raka – zadrži biljne kiseline koje imaju antioksidativno djelovanje (bore se protiv slobodnih radikala, posebno u debelom crijevu).

Cimet je ukusan začin i odlično prirodno sredstvo za reguliranje razine šećera u krvi. Djeluje na takav način da povećava nivo inzulina u krvi, kao i njegovu sposobnost da prerađuje glukozu. Dnevno je potrebno konzumirati bar 1 kk.

Med sadrži grožđani i voćni šećer čije se molekule kao takve lako ugrađuju u organizam. Možemo zaključiti da je „Hristijan“ – hrana koja hrani i liječi. Može se svakodnevno konzumirati, a koristi se u obliku namaza koji se maže na hljeb ili se konzumira samostalno.