Hranom protiv holesterola: Jedite koru narandže i susam

KORA NARANDŽE

Ulje iz narandžine kore sadrži supstancu nazvanu PMF koja snižava nivo “lošeg” LDL holesterola – pokazalo je istraživanje koje su proveli američki naučnici u saradnji sa britanskim i kanadskim kolegama. Riječ je o polimetoksiliranom flavonoidu koji je, pomješan sa hranom u minimalnoj količini od samo 1%, u laborratorijskim uslovima snizio vrijednost LDL holesterola za 30-40%.

I SUSAM ČISTI VENE

U nedavno urađenom američkom istraživanju potvrđeno je da sjemenka susama i pšenička klica sadrže najveću koncentraciju fitosterola (400 mg u 100 g) i da efikasno djeluje na smanjenje nivoa holesterola. Od proizvoda za grickanje pistaći sadrže 279 mg fitosterola u 100 grama, a po vrijednostima su blizu i sjemenke suncokreta (270 mg u 100 g).

Najniže vrijednosti ove upstance nađene su u brazilskom orahu.

Komentari

komentara