Hrane ego i prate konkurenciju: Koji tipovi ličnosti najčešće koriste Instagram?

Narcisoidne osobe vole druge narcise na Instagramu, pokazalo je istraživanje.

Naime, za narcise, društvene mreže su savršena platforma za samopromociju, ali i za praćenje drugih narcisa, vjerovali ili ne!

Dakle, samoljubivi imaju vremena za druge ljude, ali samo za one koji su im konkurencija, pokazalo je istraživanje koje je uradio Univerzitet Sejong u Seulu, a koje je obuhvatilo 200 učesnika koji koriste Instagram i Facebook.

– Javno pokazivanje sopstvenog samopouzdanja je popularna aktivnost kojoj su sklone narcisoidne osobe. Njima su društvene mreže, prije svega Instagram, odličan način za samopromciju – objasnio je vođa istraživanja Seunga Venus Jin.

– Spremnost neke osobe da učestalo pravi sopstvene fotografije i da ih pokazuje na Instagramu, pokazatelj je narciosidnih sklonosti te osobe – dodao je Jin.

Međutim, on je objasnio da takve osobe ne vole samo da pokazuju sebe, već i da prate druge koji rade isto.

One to rade zato što tako imaju uvid u to šta radi “konkurencija”, kažu istraživači, a to potvrđuju i omiljeni haštagovi narcisa: #like4like i #follow4follow.

Naučnici napominju da se ovdje radi o visoko razvijenom narcizmu, o izuzetno ekstravertnim tipovima ličnosti, samozadovoljnim, a ne o takozvanom ranjivom narcizmu koji je svojstven osobama koje, zapravo, nemaju samopoštovanja, koje su nesigurne u sebe.
Jedno drugo istraživanje, koje je obuhvatilo 20.000 milenijalaca, otkrilo je da njih 64 odsto smatra da je Instagram, zapravo, narcistička društvena mreža.