Hrana liječi organ na koji liči: AVOKADO LIČI NA MATERICU, ORAH NA MOZAK, ŠKOLJKE NA TESTISE. GREJPFRUT NA DOJKE

Vjerovatno ste primijetili da neke zdrave namirnice često imaju oblik koji nas asocira na pojedine dijelove tijela, zbog čega baš njihov izgled može biti podsjetnik koju hranu bi trebalo da jedemo da bi određeni organ optimalno funkcionisao, iako su baš zdrave namirnice dobre za čitav organizam i cjelokupno zdravlje.

Celer
Duge stabljike celera podsjećaju na naše kosti, ali i dobre su za njih. Ovo povrće odličan je izvor silicijuma, a on je dio molekularne strukture koja kostima daje snagu, kaže dr Mulavi.
Zanimljivost je i to da kosti sadrže 23 procenta natrijuma, baš kao i celer, kaže dijetetičarka dr Avelino.

Avokado
Avokado ima oblik koji podsjeća na matericu, a i dobar je za reproduktivno zdravlje.
Prema riječima dijetetičarke Elizabet Somer, avokado je dobar izvor folne kiseline, a utvrđeno je da folat smanjuje rizik od cervikalne displazije, koja predstavlja prekancerozno stanje.

Mrkva
Kada presuhečete mrkvu napola poprečno, primijetićete da to povrće podsjeća na oko – a izbliza ćete primijetiti čak i obrazac linija raspoređenih zrakasto poput zjenice i irisa. Mrkva ima puno vitamina i antioksidansa, poput beta-karotena, a oni smanjuju šansu za makularnu degeneraciju, vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba, kaže dr Sason Mulavi.

Orah
Nabori na površini oraha podsjećaju na ljudski organ – mozak. Zato nije iznenađenje da orasi imaju nadimak „hrana za mozak“, a prema riječima dijetetičarke Lise Avelino, „ovaj koštunjavi plod ima veoma visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u radu moždanih funkcija“.

Školjke
Studije su pružile dokaze da su školjke, koje imaju sličnost sa testisima, zapravo dobre za muške polne organe.

„Jedno istraživanje sprovedeno u Holandiji ukazuje na to da dopunjavanje ishrane folnom kiselinom i cinkom, kojima su školjke bogate, može imati značajan efekat na poboljšanje kvaliteta spermatozoida“, kaže dr Mulavi.

Grejpfrut
Sličnost agruma kakav je grejpfrut i dojki može biti i više nego slučajna. Grejpfrut sadrži supstance nazvane limonoidi, za koje je dokazano da inhibiraju razvoj karcinoma kod laboratorijskih životinja i u ćelijama ljudskih dojki, kaže dr Mulavi.

Paradajz
Kada presiječete paradajz, primijetićete da ima komore koje podsjećaju na strukturu srca.
„Studije su pokazale da zbog likopena u paradajzu postoji smanjen rizik od srčanih bolesti kod muškaraca i žena koji ih jedu“, kaže Somer i dodaje: „Ako paradajz pomiješate s malo maslinovog ulja ili avokadom, to će povećati apsorpciju likopena u vašem tijelu skoro deset puta.

Crveno vino
Crveno vino, bogato antioksidansima i polifenolima, uključujući moćni resveratrol, izgleda kao krv. „Kada ga popijete, zaista se napunite zdravim supstancama koje štite od LDL holesterola, koji može da izazove srčane bolesti“, kaže Somer i dodaje da u crvenom vinu postoji i jedinjenje za razrjeđivanje krvi, pa smanjuje krvne ugruške, koji su povezani sa moždanim i srčanim udarom.

Đumbir
Svako ko je posegnuo za đumbirom kada ga je zaboloo želudac zna o efektima đumbira kada je riječ o bolovima. Đumbir po svom obliku pomalo i podsjeća na želudac. Prema dr Mulaviku, „gingerol, koji je sastojak odgovoran za oštar miris i ukus đumbira, naveden je u USDA bazi fitohemikalija kao sastojak koji može da spriječi mučnine i povraćanje“.

Slatki krompir
Duguljasti slatki krompir, poznat i kao batat, po svom obliku podsjeća na pankreas, a takođe poboljšava funkciju tog organa.

„Batat sadrži dosta beta-karotena, koji je moćan antioksidans koji štiti sva tkiva u tijelu, uključujući i pankreas, od oštećenja povezanih sa karcinomom, kao i onih povezanih sa starenjem“, kaže Somer.

error: Content is protected !!