Hrana koja ubija ‘polako, ali sigurno’: Izbacite je odmah iz frižidera!

hranaPazite što jedete i jedite umjereno, piše Lifehack.org, a ovih 10 namirnica potpuno izbacite iz svog frižidera

 AKO želite potpuno promijeniti svoj život i steći bolje navike, počnite od vašeg frižidera i kuhinje. Zdrava prehrana je iznimno bitna, pogotovo ako se kombinira s tjelesnom aktivnošću.

Iako mnogi misle da su priče o važnosti pravilne prehrane često preuveličane, znanstvenici tvrde da loša prehrana ubija polako i sigurno, jer se njezine posljedice ukazuju tek s godinama i sve su teže i teže.

Pazite što jedete i jedite umjereno, piše Lifehack.org, a ovih 10 namirnica potpuno izbacite iz svog frižidera.

1. Meso morskog psa jer je prepuno žive. Veće količine mesa mogu dovesti do sljepoće, a u rijetkim slučajevima može biti i smrtonosno. Ako volite ovu vrstu ribe, puno bolja opcija su losos, tuna ili som.

2. Pečeni slatkiši; kolačići, muffini, keksi i krafne. Izbacite ih, ili barem smanjite konzumaciju. Ovo su šećerne bombe, a osim probavnih smetnji lako mogu oštetiti i vaše zube.

3. Prerađene pahuljice mnogi smatraju zdravim doručkom, ali to nije ni blizu istini. Jedine pahuljice koje su zdrav doručak su one zobene, pa ako njihov neutralni okus želite obogatiti – dodajte im voće ili med.

4. Bijela čokolada gotovo je samo šećer. Za razliku od tamne čokolade, koja sadrži kakao i antioksidanse, bijela čokolada u vaš organizam donijet će samo bijeli šećer.

5. Pomfrit. Znamo da znate, samo podsjećamo. Ne samo zbog načina pripreme, nego i zbog činjenice da krumpir sam po sebi nije najzdravija namirnica.

6. Margarin, jer nije zdravija alternativa maslacu, kao što se često piše.

7. Riblji štapići. Ovo “riblji” nije garancija da su zdravi, pogotovo jer se pripremaju u dubokom ulju i često su marinirani. U ribljim štapićima nema zdravih sastojaka ribe.

8. Voćni jogurti su prepuni štetnog šećera. Ako volite kombinaciju voća i jogurta, radije sami dodajte voće ili med u obični.

9. Voćni sokovi. Nema prevelike razlike između gaziranih sokova i sokova u tetrapaku i ledenih čajeva, jer su svi prepuni šećera. Jedini zdravi voćni sokovi su oni koje sami spremite u sokovniku.

10. Gluten Free hrana. Iako sve popularnija, uopće nije zdrava. Često namirnice koje nose oznaku “gluten free” sadrže više kalorija i soli.