Hrana koja ne pogoduje ljepoti kože

Na ubrzani proces starenja naše kože utječu mnogi čimbenici poput pušenja, pretjeranog izlaganja suncu, nepravilne njege kože….ali svakako ne bi trebali zanemariti da upravo ono što jedete ima veliki utjecaj na izgled vaše kože.

Znanstvena istraživanja su pokazala kako postoji vrlo jaka veza između prehrane i starenja, prenosi portal E-žena.com. Potvrđeno je kako bezličan i beživotan izgled kože dolazi uslijed loše prehrane. Ukoliko želite zadržati lijep i mladenački izgled kože postoje namirnice koje bi trebali izbjegavati.

Šećer – šećer i rafinirani ugljikohidrati podižu razinu glukoze u organizmu koja za sebe vezuje bjelančevine (takozvani proces glikacije). Rezultat toga je smanjena elastičnost kolagena i nabirana koža. Osim ubrzanog stvaranja bora slatkiši također mogu uzrokovati pojavu akni na koži. Ovo ne znači da slatkiše treba potpuno izbaciti iz prehrane, ali umjerenost je itekako potrebna.

Žestoka hrana – ukoliko je vaša koža sklona crvenilu, svakako bi trebalo izbjegavati ljutu i začinjenu hranu, jer će ona samo dodatno pojačati crvenilo te dovesti do proširenih i vidljivih krvnih žila na vašem licu.

Kofein – za kofein možemo reći da ima dvostruki učinak, naime može biti i dobra i loša namirnica za kožu. Poznato je da je kofein sastojak mnogih krema za učvršćivanje kože i krema protiv celulita. Ona negativna strana ove supstance je da uzrokuje dehidraciju, stoga ukoliko zaista uživate u kavi i ne možete bez nekoliko šalica dnevno, preporuka je uzeti dovoljne količine vode. Kofein je poznati diuretik, tako da izgubljenu tekućinu treba nadoknaditi ukoliko ne želite da koža izgleda dehidrirano i naborano. Uz svoj omiljen napitak nastojite popiti i čašu vode.

Alkohol – poput kofeina i alkohol je diuretik koji dovodi do gubitka tekućine iz organizma i dehidracije kože. Osim toga, alkohol  uzrokuje širenje krvnih žila, a kao posljedica javljaju se na koži prošireni kapilari i crvenilo. Dugogodišnje konzumiranje velikih količina alkohola dovodi do trajnog crvenila na koži. Međutim osim ovih negativnih utjecaja male količine crvenog vina mogu imati blagotvoran utjecaj na kožu. Istraživanja su pokazala kako grožđe, a prema tome i vino, može imati sličan efekt na bore poput botoksa. Grožđe u sebi sadrži jak antioksidans resveratol koji usporava starenje kože. Dakle ponekad čaša crvenog vina može biti i u službi ljepote!