Hrana kao lijek: OVO POVRĆE ĆE PREPORODITI “PUŠAČKA PLUĆA”

Ne samo aktivni već i pasivni pušači, odnosno oni koji su neprestano izloženi duhanskom dimu, u riziku su od razvoja opasnih i teških bolesti, a pluća su najčešće najugroženiji organ.

Da biste neutralisali štetno djejstvo duhana, najbolje je da odmah prestanete da pušite, ali ako još uvijek niste spremni za ovaj korak, makar uvedite u ishranu namirnice koje će pomoći da sačuvate pluća.

Istraživanja pokazuju da supstance koje se nalaze u paradajzu doprinose obnavljanju pluća koja su bila izložena duhanskom dimu kod aktivnih, ali i pasivnih pušača.

Američki naučnici sa Džon Hopkins univerziteta, zaključili su da elementi koji se nalaze u paradajzu doprinose aktivnijem procesu oporavka pluća nakon dužeg izlaganja duhanskom dimu. Doktor Puriasev, pulmolog i jedan od istraživača, zaključio je da je najvjerovatnije riječ o antioksidantu likopen, a kojim je ovo povrće bogato.

„Očigledno, ovo su eksperimentalni podaci. Likopen, koji se nalazi u paradajzu i kečapu, utiče na rad kardiovaskularnog sistema, preporučuje se za srčane udare, kao i za ishemijske bolesti“, primijetio je pulmolog.

Takođe je naveo druge namirnice koje pomažu plućima pušača da se oporave, a to su: životinjske masnoće,pileći bujon, jaja, goveđa džigerica.