Hrana i zalogaji: KLAVIRSKA MUZIKA POBOLJŠAVA UKUS, TEHNO FORSIRA NEZDRAVU ISHRANU!

Obično, dok jedemo, obraćamo pažnju na ukus i aromu hrane, na njen izgled, ali ne razmišljamo o zvukovima koji prate obrok. Naučnici kažu da je to velika greška.
Muzika može da poboljša ukus jela, da mu posluži kao vrsta začina, pa čak i da utiče na to koji nam se ukusi dopadaju. I ne samo muzika, već zvuci uopšte.

Brza hrana i metal

Nedavno su stručnjaci iz Kine i Danske sproveli studiju koja je imala za cilj da kako vrste muzike utiču na izbor hrane. U eksperimentu je učestvovalo 215 ljudi iz ove dvije zemlje.
Svakom od njih ponuđen je izbor između “štetne” i “zdrave” hrane, kao i muzika različitih žanrova. Ispitanici su dobili dvije verzije iste kompozicije: jedna je rađena u mirnom džez aranžmanu (klavir i spori tempo), druga u agresivnom hard rok aranžmanu (žestoka gitara, brzi tempo, bubnjevi).

Oni koji su odabrali mirnu melodiju, više su voljeli zdraviju hranu. Ljubitelje žestoke muzike privukla je manje zdrava jela, uključujući brzu hranu. Naučnici su zaključili da bučna muzika – posebno teški metal – ometa sposobnost našeg mozga da reguliše donošenje odluka. Naša kritičnost se smanjuje, pa prednost dajemo nezdravoj hrani.

Da li nam je zaista potrebna muzika kada jedemo?
Uticajem muzike na percepciju ukusa bavio se profesor Čarls Spens sa Univerziteta u Oksfordu koji je sproveo je seriju eksperimenata kako bi procijenio efekat spoljnih nadražaja na ukus. Ispostavilo se da su važni bilo koji pozadinski zvukovi i buka, a još više muzika.

Kao rezultat eksperimenata, utvrđeno je da lagan tempo čini da nam se duže zadržava ukus hrane. Kada slušate brze melodije, ovaj osjećaj brže nestaje. Osim toga, brz tempo može da poboljša percepciju začina i biljaka u jelu.

Prema istraživaču, klavirska muzika poboljšava prirodni ukus voća i agruma. Štaviše, što je zvuk viši, to je bolji efekat. Niski zvukovi više su povezani sa kiselim ukusom, a što je više tih tonova, pojačava se osećaj gorčine u jelu. Gorak ukus čokolade i kafe javlja se i ako slušamo limene duvačke instrumente. Zvuk flaute, s druge strane, pojačava slatkoću jela ili pića.

Još jedno zapažanje: energični ritmovi povećavaju zadovoljstvo tokom konzumiranja hrskave hrane. Ovo objašnjava zašto se čips i slične grivckalice jedu na rok koncertima ili žurkama. Jednostavno, imaju bolji ukus uz ovu vrstu muzike.

Koji zvuci poboljšavaju probavu?
Prema naučnicima, mirne i harmonične melodije poboljšavaju probavu za 27 odsto. Zato se i preporučuje da tokom obroka slušate klasičnu muziku ili džez.
I ostali zvuci nam mogu u potpunosti promijeniti ukus hrane. Eksperimenti na Univerzitetu u Mančesteru pokazali su da zvuk mašine za veš, blendera ili kosilice smanjuju osjetljivost na šećer, so i začine. To znači da jelo može djelovati “bljutavo”, a dodavanjem ekstra soli rizikujete da naštetite zdravlju.

Istraživano je i kako muzika utuče na ishranu dijabetičara. Pa tako je ustanovljeno da “slatka” muzika, odnosno pop pjesmice stvaraju osjećaj i da je hrana slatka.

Treba napomenuti da je sve ipak individualno, nečiji nervni i probavni sistem su veoma osjetljivi na buku i zvuk u pozadini, dok drugi mogu bezbjedno da večeraju sve i da kraj njih grme topovi. Zaključak je da, svakako, treba nastaviti istraživanja da bi se donijeli precizniji zaključci.