Hotel Cecil u Los Anđelesu važi za jedno od najukletijih mjesta na svijetu: Hotel u kojem je zlo najčešći gost

Za Cecil se inače govori da se radi o jednom od najukletijih mjesta u Los Anđelesu, a hotel godišnje privuče na stotine lovaca na paranormalne pojave. Mnoge neobjašnjive koje se dešavaju ovdje se dovode u vezu sa velikim brojem samoubistava koja su se desila unutar ovih zidova s obzirom da duše mrtvih ne mogu preći na „drugu stranu“.

Hotel Cecil koji se danas zvanično zove “Stay on Main”, što na našem jeziku znači “Ostani u Glavnoj”, budući da se nalazi u Glavnoj ulici u Los Anđelesu.

Svoja je vrata otvorio davne 1927. godine, a sa svojih sedamsto soba ukrašenih u Art deco stilu, trebao je privući biznismene iz svih krajeva zemlje. Međutim, nakon renoviranja taj je broj smanjen na šesto soba, a iako je investitor zamislio da u njemu odsjedaju poslovni putnici, pedesetih godina Cecil se pretvara u hotel u kojem borave obični prolaznici.

Tokom više od 90 godina svog postojanja, hotel Cecil je stekao reputaciju mjesta strave i užasa, u kojem se dešavaju neobjašnjive i (neki bi rekli) natprirodne stvari.

Šta se desilo Elisi Lam?

Elisa Lam, 21-godišnja studentica iz Kanade, nestala je 2013. godine tokom putovanja u Americi. Ova mlada blogerka na putovanju je bila sama i odsjela je u Cecil hotelu. 31. januara 2013. godine, na dan kada se trebala odjaviti iz hotela, niko od osoblja ju nije mogao pronaći, a nije se javila niti roditeljima, što je inače činila svaki dan. To je izazvalo sumnju pa je pozvana policija, koja je pretražila hotel i okolicu s psima tragačima, ali ništa nije pronađeno.

Dvije sedmice nakon njenog nestanka, policija je objavila snimku iz lifta hotela datiranu na 1. februar 2013. godine, koja bez imalo sumnje ledi krv u venama.

Na snimci koja traje par minuta vidimo Elisu Lam kako se ponaša uistinu neobično, ulazi i izlazi iz lifta, pokušava se sakriti te u nekim trenucima izgleda kao da se svađa s nepoznatim entitetom. Izgleda uspaničeno dok pritišće tastere u liftu, nekoliko puta viri kroz vrata tražeći nešto ili nekoga. Zatim se sakriva u ćošak lifta a u jednom trenu izgleda kao da razgovara s nekim ko se ne vidi na snimku. Kako se vrata lifta nisu zatvorila, Elisa izlazi i više se ne pojavljuje na snimku. Teorije oko njene smrti su razne, od toga da je djevojka bježala od ubice, do toga da je prolazila kroz maničnu bipolarnu epizodu.

Nekoliko dana nakon objave snimka, gosti hotela su se počeli žaliti kako je pritisak vode izrazito slab te kako sama voda ima neobičan okus, a kada su hotelske službe otvorile jedan od spremnika s vodom na krovu, šokirao ih je prizor koji su našli: golo i poluraspadnuto tijelo Elise te odjeću koja je plutala okolo.

Forenzičari i policija su zaključili kako se vjerovatno radilo o nezgodi ili samoubistvu, ali niko nije uspio odgovoriti kako ju psi nisu uspjeli nanjušiti, kako se popela na krov bez da je aktivirala ijedan alarm te kako je uspjela sama podignuti izrazito težak poklopac spremnika s vodom te ga potom zatvoriti za sobom.

Omiljeno prebivalište „Noćne uhode“

Ričard Ramirez poznat i kao „Noćna uhoda“ svoj je nadimak zaradio vrebajući žrtve mračnim ulicama Los Anđelesa i San Franciska u periodu od 1984. do 1985. godine.  Ovaj poznati satansit je uvojim krvavim pohodima koristio sve od pištolja, noževa, mačeta i čekića. Ramirez je za vrijeme ubistava često boravio u Cecil hotelu gdje su noćenja tada koštala četrnaest dolara, a okolina hotela je bilo popularno okupljalište za narkomane, što je Ramirez iskorištavao kako naveče ne bi izazivao previše sumnje.

Na mjestima zločina često je crtao satanističke simbole, a u kuće žrtava je ulazio na otključana vrata i otvorene prozore. Neke žrtve je prije ubistva tjerao da se „kunu u sotonu“. Uhvaćen je 1985. godine i osuđen za ubistva trinaest osoba. U vrijeme kada je Ramirez uhapšen, njegov lik se pojavio u svim medijima, stoga ne čudi da su ljuti stanovnici Los Anđelesa odmah htjeli da ga linčuju!

U zatvoru San Kventin je trebao dočekati izvršenje smrtne kazne, ali prije tri godine umire zbog otkazivanja rada jetre.

 Ko je ubio „prijateljicu golubova“?

Neriješeno ubistvo penzionisane teleoperaterke Goldie Osgood i dalje proganja hotel Cecil. Goldie je bila prepoznatljivo lice u okolini hotela jer je branila i hranila golubove koji su dolazili u obližnji park.

Njeno beživotno tijelo je pronađeno 4. juna 1964. godine na podu svoje hotelske sobe. Autopsija je pokazala da je nesretna 79-godinja starica prije smrti pretučena, izbodena i na kraju zadavljena. U razbacanoj sobi policija je pronašla njenu kapu sa logoom Los Anđeles Dodžersa i papirnu kesu punu ptičje hrane.

Policija je uhapsila tek jednog osumnjičenog, 29-godišnjeg Žaka B. Eligera koji je viđen kako u blizini parka hoda u krvavoj odjeći. Optužen je za ubistvo, ali je kasnije pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza.

 

 Smrt odozgo

Jedno od najbizarnijih smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa Cecil hotelom je tragična sudbina 65-godišnjeg Džordža Džianinija. Te 1962. godine, u sobi na devetom spratu hotela odvijala se prava bračna drama. Dvadesetsedmogodišnja Pauline Otton bila je usred svađe sa svojim otuđenim mužem.

Njen suprug uz dosta galame odlazi iz sobe, a emocionalno shrvana Pauline uzima papir i olovku i piše oproštajnu poruku. Nakon što je na papir iznijela sve što joj je bilo na duši, Pauline otvara prozor hotelske sobe i skače sa devetog sprata. Na nesreću, dok je Pauline padala prema trotoaru, Džordž Džianini je u tim trenucima prolazio ispred hotela a Pauline je pala direktno na njega, ubivši i sebe i njega na licu mjesta.

Kada je policija došla na mjesto zločina, isprva su pomislili da se radi o duplom samoubistvu, ali je ta teorija ubrzo odbačena jer je Džordž još uvijek imao ruke u džepovima, što se nije poklapalo sa verzijom priče da je i on skočio sa devetog sprata. Istina je otkrivena nakon duže istrage kada je zaključeno da se radilo o samoubistvu koje je izazvalo slučajnu smrt nesretnog prolaznika.

 

Crna decenija

Hotel Cecil je oduvijek bio na zlu glasu zbog ubistava, samoubistava i drugih zločina koji su se dešavali unutar njegovih zidova, ali nijedan vremenski period hotela nije bio tako popraćen zločinima kao 1930-te godine.

Početkom 1931. godine, četrdesetšestogodišnji W.K. Norton guta otrov i umire u svojoj hotelskoj sobi. Bio je to prvi slučaj samoubistva u hotelu Cecil, ali definitivno ne i zadnji. Već iduće godine, čistačica u jednoj od hotelskih soba pronalazi tijelo 25-godišnjeg Benjamina Dodicha koji se ubio hicem iz pištolja.

Nakon što je 1934. godine u svojoj sobi napisao nekoliko poruka o samoubistvu, bivši vojni ljekar Luis D. Borden uzima nož i sebi skraćuje ovozemaljske muke, a tri godine kasnije, Grace E. Margot skače u smrt sa devetog sprata. Iz nekog nepoznatog razloga, njeno tijelo je bilo omotano telefonskom žicom.

Ovo je samo nekoliko slučajeva samoubistava koja su se desila tokom Velike depresije kada je na  Desetine hiljada Amerikanaca je sebi oduzelo život krajem 1930-ih godina prošlog vijeka.

 Duh na prozoru

Od aktuelnijih jezivih događanja u hotelu Cecil vrijedi izdvojiti slučaj dječaka iz Kalifornije koji je 2014. godine  svojom kamerom uspio snimiti duha koji se pojavio na jednom od prozora četvrtog sprata hotela. Fotografiju su ubrzo preuzeli i prenijeli brojni portali, a duh se dovodio u vezu sa jezivom prošlošću hotela Cecil.

  • Pogledao sam prema prozoru i prestravio se, a isto su reagovali i moji prijatelji – kazao je dječak novinarima, a također je tvrdio da je zbog fotografije teško spavao i imao noćne more.

Za Cecil se inače govori da se radi o jednom od najukletijih mjesta u Los Anđelesu, a hotel godišnje privuče na stotine lovaca na paranormalne pojave. Mnoge neobjašnjive stvari  koje se dešavaju ovdje se dovode u vezu sa velikim brojem samoubistava koja su se desila unutar ovih zidova s obzirom da duše mrtvih ne mogu preći na „drugu stranu“.