HOROR SANOVNIK: Šta jezivi snovi govore o nama?

Snovi su oduvijek zaokupljali pažnju ljudi. Dok ih neki pokušavaju zaboraviti što prije, drugi traže šta se krije iza svega. U njima vide simboliku i vjeruju da govore mnogo o našoj podsvijesti.

Ne postoji čovjek koji bar nekada nije sanjao jeziv san u kome su dominirale crne ptice, kosturi, provalije, propadanja i slične snove. Oni nisu beznačajni i ukoliko ih znate tumačiti, puno toga vam mogu otkriti. U sanovnicima se nalazi objašnjenje kako kroz takve snove progovara naša podsvijest.

Kad spavate, spava i vaš fizički dio tijela. Pet čula i vaš ego privremeno obustavljaju svoje aktivnosti. Spavanje dopušta vašem “šestom čulu” koje imate da privremeno preuzme kontrolu bez previše ometanja. Vaša podsvijest zna mnogo više o vama nego vi sami. Često će vam dati do znanja nešto o vašem načinu života, kako bi vam savjetovala što trebate raditi. U snovima pokušava doprijeti do vas, ponekad na lijepi način, a ponekad na ne tako lijepi način – tvrde tumači snova.

U kriznim ili stresnim situacijama, ljudi često sanjaju da ih netko proganja ili napada (čudovište, divlja životinja ili ljudski lik kojem nije moguće prepoznati lice).

Šta nam podsvijest govori kroz slijedeće snove?

Povreda ili smrt

Obično govore da ste povrijeđeni ili da živite u strahu od povrede, tjelesne ili emocionalne, a ponekad sanjača upozoravaju na to da ne brine dovoljno o sebi ili da su pothvati koje poduzima opasni po život.

Problemi s prijevozom

Ovakvi snovi govore kako sanjač u stvarnom život ima osjećaj da su mu stvari izmakle kontroli i mogu biti vezani uz konkretnu traumu ili pak na simboličan način oslikavati trenutnu situaciju u njegovu životu.

Izgubljeni u šumi ili labirintu

Takvi snovi obično govore o osjećaju dezorijentiranosti, očaja, napuštenosti i usamljenosti na javi.

Zarobljeni

U stvarnom životu se osjećate ugroženo od roditelja, partnera ili poslodavca. Čini vam se da ste zapeli u životu i ne vidite izlaz iz trenutne situacije. Smatrate se žrtvom.

Čudne maske

Ovakvi snovi ukazuju na to da neko u stvarnom životu pokušava sakriti svoje pravo ‘ja’. Maska simbolizira nevjeru ili laž te strah od istine. Odlaganje maske pokazuje da ste spremni reći ili čuti istinu.

Crne ptice

Vrane i gavrani nagovještavaju nesreću ili neuspjeh. Crne ptice općenito simboliziraju mračne misli i unutrašnju borbu. Ako u snu ptice tjerate od sebe, znači da ste se u stanju suočiti sa strahovima.

Kostur

Rijetko se odnosi na osobu koja je preminula u stvarnom životu. Češće izražava potrebu za boljim razumijevanjem stvari i događaja, a ponekad ukazuje i na strah od vlastite smrti.

Pauk

Uglavnom se odnosi na strah od vezanja ili premoćnu majku koja se previše upliće u život djeteta. Plete mrežu i pokušava uloviti i zadržati plijen kako bi ga snažnije vezala uz sebe.

Mrtvački sanduk

Označava kraj jednog životnog razdoblja ili ljubavne veze. Nema izravne veze sa smrću.

Provalija

Odnosi se na teške situacije i probleme u stvarnom životu. Ako u snu samo stojite pred provalijom, vjerojatno ste očajni i uplašeni iz nekog razloga. Ako doista padate, osjećate se kao da ste podbacili. Provalija se može shvatiti i kao upozorenje da je potrebno ponovno razmisliti o nekim odlukama.

Progonitelj

Ako vas prati nepoznata osoba, moguće je da podsvjesno bježite od odgovornosti ili osjećaja da ste podbacili. Ukoliko vas prati vlastita sjena, zapravo bježite od traume iz djetinjstva.

Rat

Predstavlja simbol nereda i kaosa koji vlada u vašem životu.