HORMONALNA NERAVNOTEŽA: UMORNI STE, DEBLJATE SE, BOLNE MENSTRUACIJE, UMIRE SEKSUALNA ŽELJA

Ako vam je želja za određenom hranom izvan kontrole vaši hormoni su vjerovatno „podivljali“. Hormonska neravnoteža itekako može utjecati na zdravlje žene. Ovo je 8 signala hormonalne neravnoteže

1.     EKSTREMNI PMS – iako se naziva ‘predmenstrualni sindrom’, simptomi PMS-a mogu vas pogoditi u bilo koje vrijeme između ovulacije i menstruacije, tokom drugog dijela vašeg mjesečnog ciklusa, također poznatog kao luteinska faza. Tada su mnoge žene nadute, lošeg raspoloženja, plačljive, svadljive… Ove neugodne simptome obično uzrokuje previše estrogena, nizak progesteron i nedostatak mikronutrijenata.

SAVJET: Pokušajte jesti zeleno lisnato povrće poput blitve, kelja i špinata. Oni su puni protuupalnih nutrijenata koji će vam poboljšati raspoloženje, san i ublažiti grčeve

 

  1. STALNA ISCRPLJENOST I UMOR – Nadbubrežne žčokzde – endokrine žlijezde koje leže iznad bubrega i oslobađaju hormon stresa poznat kao kortizol. Ako hrana i stil života odbacuju normalnu proizvodnju kortizola nadbubrežne žlijezde, možda ćete se početi osjećati suprotno od onoga kako biste trebali. Odnosno umorno i letargično.

SAVJET: Izbacite kofein jer on pogoršava simptome i produžava taj umorni ciklus. Ako ga ne možete potpuno izbaciti, pokušajte ga smanjiti na jednu šoljicu dnevno. Započnite dan zdravim doručkom koji sadrži bjelančevine.

3.     JAKO KRVARENJE S UGRUŠCIMA – Ako svaki sat vremena morate mijenjati uložak ili tampon, i redovno vam ostaju mrlje na krevetu, znak je da nešto nije u redu s vašom razinom estrogena. Previše estrogena vezano je za ovu vrstu pretjeranog krvarenja i može biti simptom nečeg ozbiljnijeg (endometrioza, miom maternice ili cista na jajniku), pogotovo ako su vaše menstruacije bolne.

4. GUBITAK SEKSUALNE ŽELJE –  Postoji mnogo razloga zbog kojih je vaš seksualni nagon smanjen, ali stres je glavni faktor koji pogađa hormone i udara na libido.

  1. AKO VAM JE TEN KAO U PUBERTETU – Jedan od najčešćih uzroka akni u odrasloj dobi je sindrom policističnih jajnika, a kod njega su akne tipično raspoređene na donjoj polovici lica i uzduž linije čeljusti

6. NEPRESTANO DEBLJANJE – Ako jedete zdavo i provodite sate u teretani, ali još uvijek ne vidite rezultate, problem je možda u vašoj jetri. Ona je naime odgovorna za uklanjanje toksina iz  organizma, te obrađuje i sprema hranjive tvari koji se pretvaraju u energiju. Kada imate hormonalni problem, vaša funkcija jetre je ugrožena i ne može učinkovito raditi na uklanjanju ovih toksina, tako da ih vaše tijelo zadržava. SAVJET: Dodajte limun i narandžu u vodu. Agrumi su naime ključni za zdravu funkciju jetre.

7. SLABE MENSTRUACIJE ILI SU KRATKE I NEMATE IH – Neke žene bi to nazvale blagoslovom, ali izrazito slabo krvarenje nije zdravo. Kratko razdoblje (manje od tri dana) i svega nekoliko kapi mogu ukazivati ​​na niske razine estrogena. Ako ste bili na striktnim dijetama, možda ste uskratili tijelu važne mikronutrijente potrebne za proizvodnju estrogena. SAVJET: U ishranu dodajte više proteina.

8. NEOBIČNA ŽELJA ZA HRANOM – Ako vam je želja izvan kontrole vaši hormoni su vjerovatno krivci. Ako konzumirate previše šećera, vaše tijelo mora izbaciti inzulin kako bi ga razbio. Šiljci u glukozi i inzulinu mogu poremetiti ovulaciju, zatvarajući vašu proizvodnju progesterona, te dolazi do dominacije estrogena. SAVJET: Pokušajte ograničiti unos šećera i jedite namirnice bogate vlaknima.