Hormonalna neravnoteža: BILJNE RECEPTURE I HORMONI KOJI LIJEČE “ŽENSKE BOLESTI”

Vrkuta je najbolji prirodni regulator ženskih hormona; uravnotežuje menstrualni ciklus i općenito jača maternicu pa je stoga najbolji saveznik protiv neplodnosti kao i najbolja pomoć nakon teških poroda. Vrkuta se u narodu nazivala i ženski plašt što implicira da je ona najbolja biljka za žensko zdravlje.

Suvremene metode liječenja ženskih boljki poput upala mokraćnog kanala i raznih ginekoloških smetnji podrazumijevaju razne farmaceutske preparate. Ti preparati nerijetko imaju popratne nuspojave koje opet vuku u začarani krug bolesti. Jedan primjer tome je relativno česta pojava kada preparati protiv gljivica kao nuspojavu proizvedu –gljivice.

Sve više žena stoga pomoć za ženske boljke traži u narodnoj medicini i ljekovitom bilju kojim su se liječili naši preci. Dvije biljke koje se spominju kao najbolji prijatelji žena su vrkuta i stolisnik koje obje imaju jako antibakterijsko i protuupalno djelovanje.

Vrkuta je najbolji prirodni regulator ženskih hormona; uravnotežuje menstrualni ciklus i općenito jača maternicu pa je stoga najbolji saveznik protiv neplodnosti kao i najbolja pomoć nakon teških poroda. Pomaže kod policističnih jajnika, mioma, cista te ublažava simptome menopauze, predmenstrualnog sindroma (PMS-a) te ublažava bolne mjesečnice. Vrkuta se u narodu nazivala i ženski plašt što implicira da je ona najbolja biljka za žensko zdravlje.

Kako bi se izjednačio nivo hormona, narodna medicina preporučuje vrkutu ili gospin plašt (Achemilla vulgaris). Vrkuta sadrži fitosterine koji djeluju slično progesteronu, stoga je vrkuta odlično sredstvo protiv neredovnih i bolnih menstruacija, menstruacijskih tegoba i tegoba u menopauzi. Čaj od listova gospinog plašta, ili cijele biljke ubrane u vrijeme cvijetanja, regulira izlučivanje progesterona, a pomaže samo ako se svakodnevno uzima tokom najmanje 3 ciklusa.

VAŽNO:
Sve ljekovite biljke ne djeluju na sve žene jednako. Ako jedna terapija ne uspije, ne treba odmah odustajati jer neka druga biljka može jako dobro djelovati. Osim toga, važna je i dužina terapije.

Za razliku od gotovih pripravaka, domaći biljni pripravci često sadrže mnogo manju koncentraciju ljekovitih tvari. Zbog toga terapiju treba provoditi najmanje tokom 3 ciklusa.

Čaj od vrkute

POTREBNO JE: 1 kašika vrkute i 3 dl prokuhane vode

Usitnjenu suhu vrkutu preliti prokuhanom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Najmanje 3 mjeseca, čaj uzimati 2-3 puta na dan.

Konopljika

Kod težih predmenstrualnih tegoba, narodna i službena medicina preporučuju konopljiku (Vitex agnus-castis). Plodovi konopljike sadrže tvari koje su po sastavu slične progesteronu i „varaju“ tijelo da se u njemu nalazi veći nivo tog hormona u krvi. Konopljika se može uzimati u obliku kapsula ili tinkture, koje se mogu nabaviti u biljnim apotekama.

Njeno pozitivno djelovanje može se razviti samo ako se pravilno uzima. Samo u drugom dijelu menstrualnog ciklusa treba uzimati dozu navedenu na pakiranju i kuru ponavljati tokom najmanje 3 ciklusa. Tek tada se može sa sigurnošću utvrditi ljekovito djelovanje konopljike.

Snaga biljnih hormona u klimaktertiju

U klimakteriju, koji kod žena nastupa između 40. i 50. godine, funkcije spolnih žlijezda prestaju. Zbog neujednačenog izlučivanja hormona, menstruacije postaju nepravilnije i manje obilne. Zbog sve manjeg broja sazrelih jajnih ćelija, u ovoj fazi života smanjuje se količina estrogena i progesterona u tijelu.

Kod žena koje u krvi imaju više estrogena, a manje progesterona, nedostatak progesterona uzrokuje smetnje slične predmenstrualnim smetnjama. Simptomi se u ovom razdoblju razlikuju od žene do žene, a samo jedna trećina žena između 40. i 50. godine starosti nemaju nikakvih klimakterijskih smetnji ni tegoba.

Protiv klimakterijskih smetnji i tegoba koriste se biljke koje imaju djelovanje slično progesteronu, poput već spomene vrkute i konopljike. Osim njih, koriste se i biljke koje sadrže fitoestrogene tj. tvari koje su po svom sadržaju i djelovanju slične estrogenu i koje ujednačavaju izlučivanje hormona.

Za reguliranje nivoa estrogena, mnoge žene već odavno ne koriste umjetne već samo biljne hormone. Fitoestrogeni u biljkama kao što su crvena djetelina (Trifolium pratense) ili soja (glycine max) toliko su slični ženskim estrogenima da mogu čak djelovati umjesto njih.

Fitoestrogeni se mogu vezati uz iste receptore čak i onda kad ženskog estrogena u tijelu nema dovoljno. Iznenađujuće je to što fitoestrogeni djeluju i u obrnutom smjeru. Ako je nivo estrogena u tijelu previsok, fitoestrogeni mogu blokirati receptore i smanjiti djelovanje estrogena. Zbog toga su biljke koje sadrže fitoestrogene jednako djelotvorne i protiv predmenstrualnih i protiv klimakterijskih smetnji.

Uz crvenu djetelinu i soju, poznate su i neke druge biljke koje sadrže fitoestrogene. Fitoestrogene sadrži i nar (Punica granatum), dok manju količinui fitoestrogena i blaže djelovanje imaju bosiljak (Ocimum basilikum), andjelika (Angelica archangelica), matičnjak (Melissa officinalis) i hmelj (Humulus lupulus).

Za razliku od ostalih biljaka koje se uglavnom ne uzimaju sirove, nar se može uzimati sirov, kao hrana. Njegove djelotvorne tvari nalaze se u jestivim sjemenkama ploda, unutar slatkokiselog voćnog mesa. Ko ne voli okus nara, može od sjemenki pripremiti tinkturu ili već gotovu tinkturu nara nabaviti u biljnoj apoteci.

Rakija od sjemenki nara

POTREBNO JE: 4-5 plodova nara i 7 dl rakije

Sjemenke nara zgnječiti u avanu, staviti u staklenku, preliti rakijom i dobro zatvoriti. Nakon što odstoji 2-3 sedmice na tamnom mjestu, uz povremeno protresanje, tekućinu procijediti. Najmanje 3 mjeseca, uzimati po 1 likersku čašicu rakije na dan.

Čaj od rusomače

Usitnjenu suhu rusomaču preliti sa 2,5 dcl prokuhane vode, pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Najmanje 3 mjeseca, uz čaj uzimati 2 puta na dan.

Vino od hmelja

POTREBNO JE: 6 kašika hmelja i 1 l bijelog vina

Usitnjene suhe češeriće hmelja staviti u staklenku, preliti vinom i zatvoreno ostaviti da odstoji 10 dana. Vino procijediti i ostaviti da odstoji još 7 dana prije upotrebe. Najmanje 3 mjeseca, uzimati po 2 likerske čašice vina na dan.

Čaj od crvene djeteline

POTREBNO JE: 4-5 cvjetova crvene djeteline i 2,5 dl prokuhane vode.

Suhe cvjetove crvene djeteline preliti prokuhanom vodom, pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Najmanje 3 mjeseca, čaj uzimati 2-3 puta na dan.

Steža ili gusja trava protiv menstruallnih grčeva

Steža (potentilla anserina) e omiljeno narodno sredstvo protiv menstrualnih grčeva i bolova, a istraživanja su pokazala da steža sadrži neku tvar koja djeluje na sluznicu maternice i spriječava izlučivanje progesterona. .

 Vino od steže protiv bolnih menstruacija

POTREBNO JE: 5-6 kašika steže i 1 l bijelog vina.

Usitnjene suhe listove steže, ili dvostruko više svježih, staviti u staklenku, preliti vinom i ostaviti da odstoji 15 dana, uz povremeno protresanje. Vino procijediti i najmanje 3 mjeseca uzimati 2 puta na dan po 1 likersku čašicu.

error: Content is protected !!