Homeopatski lijekovi i napadi panike: Kad je bol uzrokovana tugom i strahom

Bezbroj puta je napisano ali i potvrđeno da je homeopatski tretman mnogih mentalno – emocionalnih poremećaja jedan od najuspješnijih među brojnim metodama liječenja. Nažalost, homeopatija ovisi o kvalitetu homeopate jer nemoguće je napraviti i standardizaciju ako se ima na umu da homeopatija pristupa čovjeku kao jedinstvenoj i neponovljivoj prirodnoj cjelini

Mob.: 061 270 176

Ono o čemu se sve više govori su napadi panike i panični poremećaj. Iznenađenje je saznanje koliko su oni postali česti. U zapadnom svijetu doživljava ih svaka sedma osoba. Uzroci su mnogobrojni, a neki od njih su: brzi tempo života, stalna izloženost stresu, neadekvatna reakcija na okolinu, osjećaj ugroženosti i odbačenosti, poslovni i finansijski neuspjeh.

Panični napadi nisu posljedica nekih fizioloških učinaka ili općeg zdravstvenog stanja. U početku razvoja poremećaja javljaju se neočekivano. Kod nekih su panični napadi česti i ponavljajući i to se naziva “panični poremećaj”. Kod jednog broja osoba panični napad javi dva ili tri puta u životu.

Kako sve to izgleda i šta se dešava?

Lupanje srca, teško disanje i gubitak daha, bol ili nelagoda u prsima, mučnina, vrtoglavica, strah od gubitka kontrole ili strah da će poludjeti, strah od smrti, navala krvi i toplote u glavu, znojenje, strah da će dobiti srčani udar. Sva navedena dešavanja stišavaju se za petnaestak minuta. Panični poremećaj kod mnogih, polako ali sigurno proizvodi agorafobiju (strah od velikog prostora ili strah od prelaska trga ili ulice), strah od zatvorenog prostora i polagano povlačenje u sebe, kao i izbjegavanje mnogih aktivnosti. Kuća je tada najveća i najbolja zona sigurnosti. Sreća u nesreći je što se ponavljani napadi panike mogu predvidjeti ili predosjetiti.

Šta uraditi?

Izbjegavati sve napitke sa kofeinom i taurinom, kafu i alkohol. Homeopatija i homeopatski lijekovi prave dramatična poboljšanja. Čine tako potrebne korekcije u reakciji osobe na stres i uticaj okolnih dešavanja.

ACONITUM

Lijek se spravlja od biljke Aconitum nepullus koja je u svom izvornom obliku otrovna. U našem narodu biljka se naziva jadić, jedić ili ljutić. To su, homeopatski gledano, snažni i zdravi ljudi. Prkosni i plahovite naravi. Kod njih sve pa i bolest dolazi iznenada i biva intenzivno.

Šok nastao zbog bilo čega najčešći je okidač svih bolesnih stanja. Imaju strah od zatvorenog prostora, loših vijesti, duhova, srčanih bolesti, a agorafobija je njihova karakteristika. Napadi panike kod njih najčešće dolaze noću. Srce počinje da lupa tako jako da skoče iz kreveta sa osjećajem da će umrijeti “odmah i sad” od srčanog udara. Javlja se gubitak daha.

Crvenilo lica i navala krvi u glavu otežavajuća su dešavanja u toku napada panike kod Aconitum tipova. Gube se i najčešće slijedi dizanje ukućana na noge ili poziv hitnoj pomoći. Traže svjež zrak. Njima je generalno gore noću i od toplote. Ne podnose bol, često su žedni i pate od nesanice jer odlazak u krevet predstavlja problem, tačnije strah od pogoršanja njihovog stanja. Aconitum je izuzetan lijek kod velikog straha od predstojećeg operativnog zahvata ili predstojećeg poroda.

ARGENTUM  NITRICUM

Srebro – nitrat homeopatski obrađen i pripremljen za upotrebu. Veliki lijek protiv napada panike i paničnog poremećaja. Radi se o extrovertnim (otvorenim), raspoloženim ljudima koje karakterišu optimizam, impulsivnost, visoka emotivnost i jednostavnost. Teško kriju svoja osjećanja –  moraju ih reći ili pokazati. Mogu biti krajnje suosjećajni. Lako zaplaču kako zbog sebe tako i zbog drugih.

Istina je da i zlovolju ne mogu kontrolisati, ispolje je ali ih to brzo prolazi. Razvijaju veliku zabrinutost za svoje zdravlje. Bolje se osjećaju u društvu ili u prisustvu nekoga. Imaju strah od visine, visokih mostova i leta avionom. Strah od malih zatvorenih prostora (lift i sl .) za njih je karakterističan. Napad panike kod njih izaziva pomisao da bi “mogli” umrijeti od srčanog udara, jer srce lupa kao da je u grlu, disanje je plitko i ubrzano.

Često pitanje je “šta se ovo dešava”? Hodaju po prostoriji tamo-amo. Imaju osjećaj da će pasti u nesvijest. Javljaju se vrtoglavice i strah da će pasti, te zbog toga ne smiju ostati sami, niti hodati sami. To je za njih veliki problem i nerješiv je. Ne voze se javnim prijevozom zbog straha od malog prostora i straha da će se onesvijestiti. Teško hodaju zatvorenih očiju.

Argentum nitricum je poznat kao extremno kvalitetan lijek kod onih koji imaju veliku tremu pred polaganje ispita ili pred neki javni nastup. Trema može praviti mučninu, podrhtavanje glasa ili ruku, mucanje, znojenje, totalnu nesabranost, pa i često trčanje u WC radi mokrenja. Veliki problem za ove ljude predstavlja “iščekivanje” bilo čega. Razvijaju strah od srčanih bolesti, moždanog udara i raka. Generalno im je gore od toplote. Vole slatkiše, ali se ne osjećaju dobro kada ih jedu.

IGNATIA

Lijek se spravlja od biljke ignatia amara koja je poznatija kao grah Svetog Ignatia. Ovo su osjetljive osobe, idealisti koji teško pokazuju svoja osjećanja. Veoma su kreativni. Postaju  anksiozne zbog neiskazane ljutnje, ljubavnog ili nekog drugog razočarenja ili negativne kritike.

To su tužne osobe koje odbijaju društvo. Tiha patnja je pravi naziv za ono što one osjećaju. Često povraćaju i imaju osjećaj kugle u grlu. Zbog toga mogu imati suhi nadražujući kašalj ili često kašljucanje. Karakteristično za njih je da stalno uzdišu. Pate od bolova u stomaku koji ide u leđa ili od jakih glavobolja, a sve je uzrokovano tugom ili razočarenjem.

Inače je Ignatia poznata kao lijek koji uveliko olakšava šok i tugu nakon razvoda, sloma ljubavne veze ili smrti drage osobe.  Njihove napade panike pored lupanja srca, gubitka daha, znojenja, karakteriše i povraćanje.

(aura.ba/arhiv magazina Aura)