SPAS ZA “ALERGIČARE”:HOMEOPATSKI LIJEKOVI SUADA ŠENDELJA DAJU ODLIČNE REZULTATE


Priprema: Homeopata Suad Šendelj
Mob.: 061 270 176

Mogu li se alergeni izbjeći? Naravno da ne. Živjeli bismo pod staklenim zvonom, a i to ne bi bila neka garancija. Postoje i homeopatske poliremedije (više lijekova u jednom) koje će svakog alergičara provesti kroz, za njega, opasnu sezonu bez većih problema. Dakle, one rade i liječe po principu zvaničnih farmaceutskih lijekova – stišavaju simptome

Ljepotu proljetnih dana, uživanje u buđenju prirode mnogima pokvari prejaka, nelogična i nesvrsishodna reakcija vlastitog organizma na okolna dešavanja. Naravno, nije teško znati odgovor. Radi se o alergiji, bolesti modernog i razvijenog svijeta. Alergija je prejak i nesvrsishodan odgovor imunološkog sistema u najvećem broju slučajeva na neku tvar ili pojavu. Danas je oko četvrtina ukupne ljudske populacije alergično na neku tvar. Zabrinjavajuće je da je sve više alergija koje se javljaju u ranom dječijem dobu.

Alergičan se može biti ili postati na doslovno bilo što. Pravilo ne postoji! Aditivi u hrani, boje, arome, konzervansi, plijesni, prašina, grinje, polen (cvijetni prah), otrovi raznih insekata i lijekovi najčešći su izazivači alergijskih reakcija. Preovladavju tzv. proljetne alergije koje dolaze sa pupanjem raznog bilja.

Polenske alergije izaziva cvijetni prah, a početak rizičnog perioda  je prva polovina mjeseca marta a vrhunac je u maju. Ubodi raznih insekata mogu izazvati teške alergijske reakcije. Manifestuje se otokom, osipom, bolnim plikovima na mjestu uboda, povraćanjem, gubitkom svijesti, a moguće su i teže manifestacije.

Koštunjičavo voće kao što su šljiva, kajsija, breskva, višnja i trešnja izazivači su alergija čije su manifestacije plikovi po koži ili sluzokoži grla, svrbež, gubitak sposobnosti gutanja, poremećaji disanja i gubitak svijesti. I kućni lubimci mogu biti uzročnici alergijskih reakcija (psi, mačke, ptice i sl.). Ovakav tip alergija nejčešće napada disajne organe i kožu.

Univerzalni lijek protiv alergija ne postoji; medicinski preparati samo ublažavaju simptome. Bezbroj je lijekova, a malo rezultata. Posljednji “hit” (tzv. hiposenzibilizacija) ne daje ni izbliza one rezultate koji su se očekivali.

Metode liječenja koje se oslanjaju na prirodne lijekove čak su uspješnije od zvaničnog medicinskog tretmana. Ne u hitnim slučajevima, ali u uklanjanju alergija da! Homeopatija, kao jedna od metoda koja se oslanja na prirodu i njene zakone, u liječenju alergija ima dokaziv i dobar uspjeh, koji se ne može i ne smije zanemariti. I zvanična medicinska nauka, doduše stidljivo, priznaje moć homeopatskih preparata u borbi sa alergijama i preporučuje ih. Tajna i uspjeh su u sistematskom i individualnom pristupu, pronalazeći i liječeći simptome specifične za svaku osobu pojedinačno. Postoje i homeopatske poliremedije (više lijekova u jednom) koje će svakog alergičara provesti  kroz, za njega, opasnu sezonu bez većih problema. Dakle, one rade i liječe po principu zvaničnih farmaceutskih lijekova – stišavaju simptome. No, pristup “jedna osoba jedan lijek” daje fantastične rezultate.

PELUDNA HUNJAVICA (ALERGIJSKI RINITIS)

Bolest ili poremećaj koji izazivaju razne vrste peludi (polena) i drugi alergeni. Obilježena je upalom nosne sluznice, a ponekad i očne spojnice. Prava sezonska bolest, mada ima i onih kod kojih problemi traju tokom cijele godine (alergija na prašinu i sl.)

EUPHRASIA 30 CH (Euphrasia officinalis – vidac)

Pekuće, suzne oči, žarenje i otečenost očnih kapaka, te ljepljiva sluz na rožnici i kapcima – glavne su karakteristike ovog homeopatskog tipa pacijenata. Iscjedak iz nosa je obilan i čist. Oči osjetljive na svjetlo, a suze tople i nadražujuće. Stanje se pogoršava sa vjetrom i toplotom. Kod onih kojima su nabrojeni simptomi preovlađujući, Euphrasia sigurno donosi olakšanje i zaborav na simptome alergije.

ALLIUM CEPA 12 CH (Crveni luk)

Osoba izgleda kao da je sjeckala crveni luk. Oči su crvene, a vodenasto suzenje iritira oči. Iscjedak iz nosa je vodenast i nadražuje nosne otvore i gornju usnu. Prisutno je jutarnje kihanje, ali i kihanje tokom dana. Sve se pogoršava u toploj prostoriji. Ovakva hunjavica najčešća je tokom proljeća i u avgustu. Allium cepa kao homeopatski lijek mnogo se koristi i veoma je efektan.

PULSATILLA 30 CH (Pulsatilla nigricans – livadska sasa)

Nos je začepljen kada osoba boravi u toploj prostoriji ali i uvečer. Prisutno je kihanje, a nosni iscjedak je blag, neiritirajući, gust ili vodenast sa promjenljivošću boje i konzistencije. Promjenljivost simptoma je glavni indikator za ovaj lijek. To znači da iscjedak može biti gust, žutozelen ili mliječan. Mijenja se tokom bolesti. Često prisutan i važan indikator je gubitak osjetila mirisa i okusa.

Pulsatilla je mnogo korišten homeopatski lijek. Homeopati kažu da je to pravi lijek za žene. Osobe koje lako zaplaču, koje traže puno pažnje i nježnosti, ili mala djeca koja stalno pružaju ruke kao znak da ih se nosi imaju velike koristi od njega.

Veoma često protiv peludne hunjavice koristi se homeopatska poliremedija načinjena od: Euphrasia 6, Luffa op. 6, Galphimia 6, Sabadilla 6, Allium cepa 6, Histaminum 6. Djejstvo joj je veoma dobro  i svi oni tako naporni i dosadni simptomi peludne hunjavice jako brzo nestaju ili su na minimumu.

ALERGIJSKI BRONHITIS

Liječenje alergijskog bronhitisa i astme potpuno je isto kao i liječenje svih drugih bolesti, zahtijeva individualan pristup i analizu jačine i karakterističnost simptoma. Postižu se zavidni uspjesi koje niko ne može marginalizirati. Do stvarnog prihvatanja činjenice da homeopatski tretman i homeopatski lijekovi mogu donijeti ozdravljenje onima koji boluju od alergijskog bronhitisa ili astme kao prvu pomoć treba koristiti poliremediju: Spongia 6, Histaminum 6, Grindelia 6, Luffa op. 6, Cuprum 6, Ipecacuanha 6.

(aura.ba)