Hollywood je opet stigao u Tuzlu: Zamijeni ljubav jeftinim šopingom

Hollywood je opet stigao  u Tuzlu, ali ovaj put su na redu velika sniženja i šoping.

Jer, u Americi, veliki šoping centri, kao što je naš BCC, prilikom velikih sniženja, vrata otvaraju u četiri ujutro, a stotine šopingholičarki cijelu noć provedu čekajući u redovima, da im štogod ne bi promaklo.

Sad, nije otvaranje bilo u četiri ujutro, ali kad su žene saznale za veliko sniženje, nastao je stampedo koji je  pojurio u „Zaru“, jer, sniženje od 70% nije šala.

Pa, baš kao i Hollywoody, gdje velike gužve obavezno izazivaju nerede, u svjetski poznatoj „Zari“ nastao je pravi metež, a žene su se, bukvalno, otimale za neke dijelove odjeće.  Krpice su bile razbacane na sve strane, pomiješane i ispreturane, pa bi neko, koga bi npr. iz vazduha spustili u tu gomilu, rekao da se nalazi na buvljoj pijaci. Po rukama je bilo nabacano desetine komada, a redovi za kabine bili su nepregledni. Sva  odjeća svjetlije boje bila je umrljana puderom i to, uglavnom, onim nekvalitetnim, koji se teško skida, čak i Varkinom.

Budući da nam iz Hollywooda dolazi sve ono što se smatra in, a zapravo, nameće površnost, ovakva vrsta šopinga promoviše se kao poželjan oblik kupovine. Pristojno ponašanje koje podrazumijeva  poštovanje drugog, za mnoge šopingholičarke, čista je nepoznanica.Većina njih želi izgledati poput jeftinih pjevačica sa skupim komadima odjeće, jer, niko neće znati da je kupljena na velikom sniženju. Estrada, ne samo da je preuzela modni stil, nego je nametnula i svoj govorni žanr i ponudila jedan, već isfurani pravac u ovoj stihiji  holivuvudizacije.

U još poznatijem Sarajevo City Center-u, zidovi spratova ispisani su autorskim i narodnim porukama, naravno, sve k'o i u Hollywoodu:

Šoping  je  JEFTINIJI od psihijatra.

Odvedite me u šoping I VAŠA SAM.

Kome treba LJUBAV, kad postoji stvar zvana šoping!

Ne uznemiravaj! Šoping u toku!

 Tko god je rekao da NOVAC NE MOŽE KUPITI SREĆU, jednostavno nije znao gdje otići u šoping.

Da, ja sam ovisnica o cipelama. Ne, ne trebam pomoć.

Priuštite si  ŠOPING TERAPIJU.

Manijom kupovanja uvijek se želi nešto prikriti, a u nejvećem broju  slučajeva, prikriva se nedostatak ljubavi.

Šetao tako, svaki dan, jedan starac, velikim trgovinskim centrom BCC i razgledao izloge. Samo je gledao i, kao malo se čudio, ali nikada ništa nije kupovao. Gledala to Mejra, šopingholičarka i, jednog dana, ne mogavši više izdržati, priupita starca:

„Zašto Vi, svaki dan gledate izloge, a ništa ne kupujete?“

„Gledam, gledam… draga Mejro i čudim se, šta mi sve ne treba u životu.“

(Autor: Vahida Djedoviž, psihoterapeutkinja i književnica/aura.ba)