HOLESTEROL – KORISTI I ŠTETE: 15 RECEPATA ZA SNIŽAVANJE MASNOĆA U KRVI

Kleka, laneno sjeme, mrkva, jabuke, cvekla, cvjetovi lipe, propolis, bundeva, patlidžan su najveći „neprijatelji“ holesterola. Poklanjamo vam recepture koje se vijekovime koriste u narodnoj medicini

 Holesterol je životinjska mast, a ima veliki značaj u čovjekovom životu jer se javlja kao stukturalna komponenta svih ćelija i tkiva organizma – učestvuje u razmjeni žučne kiseline, polnih hormona, vitamina D. Sam po sebi, holesterol je neškodljiv, ali ako ga ima previše, može naštetiti organizmu.

Život je pokazao: ukoliko čovjeku odjednom izbacite iz ishrane masti – može dobiti zvjerski apetit. Počeće da jede više krompira, kaše i šećera, a prekomjerna količina skroba i ugljenih hidrata brzo se u organizmu pretvara u mast. Jetra, koja uopšte ne prima masti spolja, počinje ih aktivno sintetizovati. A to, opet, dovodi do porasta nivoa holesterola.

Upotrebu masne životinjske hrane  treba ograničiti, a istovremeno jesti proizvode s materijama koje pomažu da se masti apsorbuju u tijelu. Recimo, lecitin, kojeg ima u pšeničnim mekinjama, orašastim plodovima, sjemenkama, biljnom nerafinisanom ulju… nalazi se i u ribi, morskim plodovima, jajima… Zato ti proizvodi (u manjim količinama) ne podižu nivo holesterola. Korisno je i voće, povrće, bobičasti plodovi, koji pospješuju lučenje žuči…

 Šampion među proizvodima koji najbolje apsorbuju masti jeste – obična mrkva.  Na metabolizam odlično utiču i morske alge. 

Najviše lošeg holesterola imaju goveđi mozak, prasetina, bubrezi, jetra, tvrdi sirevi, kečiga, žumance…zaerazliku od bjelanceta koje uopšte ne sadrži holesterol, isto kao mlijeko sa 1% masnoće.

Ipak, to ne znači da se ovi proizvodi trebaju izbaciti iz ihrane. Oni sadrže i mnogo korisnih materija.

 ? Kako da se borimo s holesterolom? Ali ko onda treba da se bori s holesterolom?

To treba da rade ljudi s kardiovaskularnim oboljenjima, ali i starijima se preporučuje da maksimalno ograniče upotrebu namirnica bogatih holesterolom – kaže prof. Vladimir Antonovič i glavni dijetolog Sankt Peterburga i Sjeverozapadne oblasti Rusije.

 ? Danas se mnogi hrane tako što iz jelovnika izbacuju sve namirnice koje podižu nivo holesterola. Ali je li to svima preporučljivo? Recimo, muškarcima koji obavljaju teške fizički poslove?

 To ne treba da rade svi i u svim uzrastima. Recimo, djevojkama ili mladićima s normalnim metabolizmom podjednako su potrebni biljni i životinjski proizvodi. Radno aktivnom mladom čovjeku dnevno je potrebno do 100 g masti. Optimalan odnos jeste: 70% životinjskih i 30% biljnih mas?ti.

 ? Koje nam namirnice mogu pomoći da spustimo nivo holesterola?

 Orašasti proizvodi, sjemenke, avokado, spanać, gorka čokolada, maslinovo ulje, grah, bijeli luk, čaj… korisne su i salate s biljnim uljima.

Masaža normalizuje nivo holesterola

Nivo holesterola može se normalizovati specijalnom masažom unutrašnjih organa. To ćete izvesti na sljedeći način:

Lezite na leđa, a zatim zdesna prstima nađite mjesto prolaska rebarnog luka. Na krajevima rebara nalaze se jetra i žučna kesa. Pritiskajte tu prstima malo intenzivnije, ali tako da vas ne boli. Nakon minut i po do dva osjetićete olakšanja i opuštenost, što svjedoči o tome da je žuč počela oticati iz jetre, a s njom i višak holesterola. Masažu možete praktikovati ako nemate kamen u žuči i neke bolesti jetre, poput hepatitisa i ciroze.

Ova masaža poboljšava metabolizam, jača mikrocirkulaciju unutrašnjih organa, sprečava limfedem (otok limfnog čvora – siguran znak infekcije) i zadržavanje tečnosti. Normalan rad jetre od ogromnog je značaja za izbacivanje viška holesterola, koji prolazi sa žuči usljed kontrakcija (grčenja) žučne kese.

7 proizvoda koji mogu sniziti holesterol

  1. Paprika –jača krvne sudove, podstiče izlučivanje holesterola, djeluje antisklerotično, reguliše krvni pritisak…
  2. Plavi patlidžan – snižava nivo holesterola, normalizuje metabolizam vode i soli, održava kiselo-baznu ravnotežu u organizmu.
  3. Paradajz – ima ogroman značaj u ishrani osoba s narušenim metabolizmom, kao i onih s bolestima kardiovaskularnog sistema i gastrointenstinalnog trakta. Snižava nivo holesterola u krvi i krvni pritisak, a koristan je i u slučaju malokrvnosti.
  4. Pasulj – samo jedna kura liječenja može sniziti holesterol za 10%, a evo i kako: pola čaše pasulja ili graška ostavite preko noći u vodi. Ujutro prolijte tu vodu, naspite svježu i dodajte kašičicu sode bikarbone (kako biste spriječili stvaranje gasova u crijevima). Skuhajte to i pojedite u dva obroka. Kura traje tri nedjelje.
  5. Celer – snižava holesterol i čisti krvne sudove. Jedite ga što češće u obliku koji najviše volite. Istina, ukoliko imate nizak pritisak, celer je kontraindikativan.
  6. Cvekla – stimuliše rad limfnog sistema, kpodstiče hormiranje krvnih ćelija, jača kapilare, snižava krvni pritisak io nivo holesterola u krvi, poboljšava rad jetre i bubrega…
  7. Bundeva – stimuliše i čisti jetru i bubrege, poboljšava funkciju žučne kese, kao i crijevnu motoriku, pospješuje izbacivanje holesterola iz organizma…

RECEPTI ZA OBARANJE VISOKOG

HOLESTEROLA I ZDRAVE KRVNE SUDOVE

 1. Kleka poboljšava sastav krvi

 Pripremite napitak od mladih grana kleke: 10 g usitnjene biljke prelijte čašom hladne vode, a zatim ostavite to da odstoji šest do osam satil procijedite i pijte po kašiku triput dnevno, prije jela.

Oralno uzimajte svježe bobice – žvakanje bobica jaefikasniji je metod liječenja. Prvog dana pojedite četiri bobice, drugog pet, trećeg šest, četvrtog sedam, itd. Dvanaestog dana stići ćete do 15 bobica. Zatim svakodnevno izbacijte po jednu dok ne stignete do pet. Nakon deset dana pauze – ponovite kuru. Ovaj metod dobar je i za čišćenje usta i želuca, jačanje krvi, liječenje čira na želucu…

Oralno se uzima i sljedeća mješavina: pet kašika usitnjenih iglica kleke (ili mladih iglica smreke), tri kašike usitnjenih plodova šipka, dvije kašike lukovice prelijte litrom ključale vode, a zatim kuhajte to deset minuta. Ostavite preko noći u termosu. Procijedite i pijte preko dana. Kura traje mjesec do dva.

2. Laneno sjeme za srce i želudac

 Za regulisanje nivoa holesterola dobro je i laneno sjeme – sameljite ga i ubacite u hranu koju jedete. Stabilizovaćete krvni pritisak i rad srca, a istovremeno poboljšati stanje gastointenstinalnog trakta. Sve će se to dešavati postepeno. Naravno, sve to vrijeme trudite se da se zdravo hranite.

3. Jabuka, mala i kisela, čisti krv i limfu

 Operite hladnom vodom tri jabuke antonovke (divlje jabuke) srednje veličine i stavite ih u šerpu. Potom ih prelijte litrom ključale vode, poklopite i utoplite. Nakon tri do četiri sata, izgnječite avanom.

Dobijenu kašicu procijedite kroz šestoslojnu gazu i ostavite u frižideru. Uzimajte po 50 g na prazan stomak, ili prije spavanja. Kašicu možete zasladiti s malo meda i jesti u neograničenim količinama.

 4. Ljekoviti prah od cvjetova lipe

Cvjetove lipe sameljite u mlinu za kafu. Svakog dana tri puta dnevno uzimajte po kašičicu praha. Kura traje mjesec dana. Ovaj preparat pomoći će vam da snizite nivo holesterola u krvi, očistite organizam i smršate (do 4 kg). Takođe, poboljšaćete izgled.

 5. Tinktura od propolisa čisti krvne sudove

 Tinktura od propolisa koristi se za čišćenje krvnih sudova. Tri puta dnevno uzimajte po sedam kapi četvoroporocentne alkoholne tinkture propolisa razblažene u 30 ml vode, 30 minuta prije jela. Kura traje četiri mjeseca.

 6. Maslačak izbacuje štetne materije

Od usitnjenog suhog korijena priprema se prašak. Upotrebljava se u slučaju ateroskleroze – za izbacivanje viška holesterola iz organizma. Ujedno uklanja i štetne materije. Ako budete uzimali po kašičicu praška prije svakog jela, nakon šest mjeseci osjetićete poboljšanje.

7. Lucerka normalizuje holesterol

 Svježa lucerka sjajna je u borbi s viškom holesterola. Uzgajajte je kod kuće, a kad se pojave klice, sjecite ih i jedite. Možete i cijediti sok (pijte po dvije kašike triput dnevno). Kura traje mjesec dana. Kad se nivo holesterola hormalizuje po svim pokazateljima – korigujte ishranu, to jest počnite se zdravo hraniti.l

8. Sladić snižava nivo holesterola

 Kašiku usitnjenog suhog korijena sladića prelijte šoljom ključale vode. kuhajte na pari 30 minuta, a ztatim skinite s vatre, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Uzimajte po kašiku četiri-pet puta dnevno, poslije jela. Čuvajte u frižideru.

(aura.ba)