Hloazma i ispucane prsne bradavice -bolesti koje pogađaju trudnice i dojilje

Herbar ljepote iz iskustva slavnog francuskog travara Maurice Messegue

U ovome nastavku iz knjige “Moj herbar ljepote” francuskog travara Maurice Messegue prenosimo vam dva poglavlja upućena trudnicama i dojiljama. Kako se trudna žena može izboriti sa trudničkim pjegama, a šta treba učiniti dojilja kada joj ispucaju prsne bradavice, pročitajte u ovome broju Aure

Neke buduće majke zaprepaste se kada vide kako im obično između trećeg i šestog mjeseca trudnoće na čelu i obrazima nastaje više ili manje tamna žućkasta ružna pjega. Kadšto se pjega proširi po cijelom licu, pa čak i vratu i jednom dijelu grudnog koša. Ta “maska”, koja se više ističe u brineta nego u plavuša, češća je u zrelijih nego u mlađih žena, a liječnici je zovu hloazma.

Pjege u trudnoći

Njezini su uzroci prilično tajanstveni. Nema sumnje da je ona izraz reakcije kože na hormonalne promjene. U trudnica ona ostaje i nakon poroda i za dojenja, a spontano nestaje kad se ponovo javi menstruacija. Ako se hloazma javlja u žena koje nisu trudne, to je znak prilično ozbiljnih poremećaja maternice koje valja liječiti. Vrlo je česta u slabokrvnih osoba.

Kod osoba koje boluju od ovoga, preporučuje se uravnotežena ishrana koja je posebno bogata vitaminom G: mrkva, žitarica (pšenične klice), kupus, limun, špinat, sirevi, svježe voće, zeleno povrće, pivski kvasac, soja, rajčica, itd. Izvrsne su rižine posije. Nemojte se nikako izlagati suncu koje još više ističe obrise “maske”.

Za pranje lica ne upotrebljavajte sapun: čistite lice maslacem, mlijekom i svježim jajima.

Perite lice ujutro i uvečer vodom od bijelog sljeza ili naljevom od listova i cvjetova iste biljke (3 prstohvata za 1 šoljicu). Koristite obloge natopljene sokom breze. Preko noći stavite na lice oblog od zdrobljenih jagoda.

Ispucane prsne bradavice

Još jedna od bolesti koja napada majke dojilje, a koju je Maurice u svojoj knjizi opisao su i ispucane prsne bradavice. Neke bolesti, zapisao je Maurice u svojoj knjizi, same po sebi ne oštećuju “kapital ljepote” pojedinih osoba, ali mogu uzrokovati vrlo neugodne komplikacije. To je upravo slučaj s ispucanim grudnim bradavicama što se javlja u mladih majki koje doje dijete. To su male, vrlo bolne napukline grudnih bradavica; ako se ne njeguju, otvaraju put infekciji mliječnih žlijezda.

Najprije se vide crveni tračci (upala limfnih putova), a zatim više ili manje ljubičast otok: u tom stanju postoji apsces grudi (ograničena nakupina gnoja u samoj dojki). Infekcija sazrijeva i probija ostavljajući ružan ožiljak pa čak i fistulu koja se teško liječi.

Ispucanost grudnih bradavica valja liječiti u samom početku. Prouzrokuje ju slina dojenčeta i fermentacija majčina mlijeka. Nema drugog rješenja nego da se odmah prestane s dojenjem – majci će biti lakše a dijete će izbjeći opasnost da siše krv pa i da se samo zarazi.

Dajte djetetu da posiše mlijeka koliko je potrebno za određeni obrok. Ne dopustite mu da se na grudima “zabavlja” grickajući bradavicu pošto se već nahranilo. Između dojenja čistite nekoliko puta bradavicu 60-postotnim alkoholom, zatim je namažite maslinovim uljem, bademovim uljem ili još bolje uljem od pljuskavice.

Ako napukline postaju nepodnošljivo bolne a ako se u strahu da ne dobijete apsces odlučite da smjesta prestanete dojiti dijete, pođite liječniku. On će vam dati neophodno potrebne lijekove koji će vam prekinuti lučenje mlijeka jer ćete se inače izložiti opasnosti da dođe do opasnog zastoja mlijeka.

Da biste pripomogli liječenju, upotrebljavajte slijedeće pripravke:

Kataplazme od svježeg lišća gaveza;

Kataplazme od listova i cvjetova tratinčice;

Oblozi natopljeni uvarkom od brezinih pupova (4 prstohvata za 1 šoljicu).

U slijedećem nastavku pročitajte Mauriceve savjete za liječenje rahitisa. Osim toga, pišemo i o njegovim savjetima da ruke izgledaju lijepo i njegovano.

Mauricevi recepti

Pjege u trudnoći

Možete pokušati obloge od listova čička, primjenu kriški krastavaca ili obloge natopljene naljevom od cijele biljke dimnjače (2 prstohvata za 1 šoljicu).

Noćna krema ljepote: 125 g sasvim čistog zasoljenog maslaca, 2 kafene kašičice ekstrakta čempresa i 2 kafene kašičice ekstrakta kadulje

Dnevna krema ljepote: isti recept kao i za noćnu, ali maslac zamijenite svježim vrhnjem.

Za kupke ruku i nogu koristite slijedeći pripravak (na litru vode): 1 prstohvat žabnjaka ljutića (cvjetovi), 1 prstohvat kupine (listovi i mladi izdanci), 1 prstohvat crvene ruže (latice), 1 prstohvat lipe (cvjetovi), 1 prstohvat crnog sljeza i 1 prstohvat bijelog sljeza.

Ispucane prsne bradavice

Oblozi od svježeg soka stolisnika.

Oblozi natopljeni naljevom od listova i cvjetova stolisnika i cvjetova kamilice titrice (2 prstohvata od svake biljke na litru vode; isti se čaj i pije po 2 šoljice dnevno).

Ispirati i kupati grudi u losionu koji se pripravlja na slijedeći način (na litru vode): 2 prstohvata piskavice (sjemenke) i 2 prstohvata divlje ruže (cvjetovi). Ostaviti da kuha desetak minuta. Lijek će biti još bolji ako mu dodate: 1 prstohvat divizme (listovi i cvjetovi) i 1 prstohvat gaveza (zdrobljen korijen).