Hladnoća i povišen pritisak: SPAVAJ U TOPLOJ SOBI

S obzirom da hladnoća utiče na pacijente koji imaju povišen krvni pritisak mnogi ljekari preporučuju spavanje u toploj sobi.

Niske temperature ne prijaju zdravima, a još manje hroničnim bolesnicima kojima ljekari, prije svega, savjetuju da redovno uzimaju propisane lijekove i da, po hladnom vremenu, ne izlaze iz stnova bez prijeke potrebe. Preporuke važe za astmatičare, diajbetičare, oboljele od reumatskih bolesti…

Da bi sačuvao toplotu, organizam na hladnoću reaguje skupljanjem kapilara, to jest krvnih sudova kože. Sužavanje kapilara automatski se prenosi i na druge krvne sudove kao što su venule, arteriole, arterije i krvni sudovi nogu, ruku, mozga i srca, što izaziva porast krvnog pritiska.

Češće kontrole

Za zdrave, ovaj blagi porast pritiska je prolazna tegoba i uobičajena reakcija organizma na niske temperature, dok je za oboljele od hipertenzije problem jer se već povišen krvni pritisak dodatno povećava! Zato im se, iako uzimaju propisane lijekove, javljaju dodatne hipertenzivne krize koje se ispoljavaju vrtoglavicom, glavoboljom, bolom u grudima i gušenjem Oboljelim od hipertenzije ne samo da ne prija hladnoća kada su napolju već mogu da imaju tegobe i ako im je hladno u prostorijama u kojima svakodnevno borave.

Pacijentima sa povišenim krvnim pritiskom zato savjetuju da zimi češće kontrolišu krvni pritisak, da propisane lijekove uzimaju ujutru i uveče prije svpavanja i da što manje izlaze napolje. Ukoliko, pak, zbog hladnoće imaju dodatne tegobe trebalo bi da se posavjetuju sa ljekarom i da povećaju dozu već propisanih lijekova. Osim toga preporučuje im se i da: jedu manje suhomesnate proizvode, masna i slana jela, da ne piju gazirana pića, da izbjegavaju kafu (osim jutarnje) i da piju više vode (oko litar i po dnevno).

Skupljanje krvnih sudova

Onima koji moraju da izađu napolje, savjetuje se da se utople, da obavezno ponesu lijekove pa u slučaju da osjete da im pritisak raste proipisanu tebletu izgrickaju, jer tako brže djeluje. Preporučljivo je i da ponesu i popiju neki sedativ da bi se umirili ako se uznemire ili im „uzlupa“ srce.

Hladnoća ne prija ni onima koji imaju lošu perifernu cirkulaciju, dijabetes i arterijska oboljenja krvnih sudova jer su i njihovi krvni sudovi već oštećeni i suženi. Hladnoća, naravno, izaziva dodatno skupljanje krvnih sudova i porast pritiska. Zato bi i ovi bolesnici trebalo da se pridržavaju savjeta kao i oboljeli od hipertenzije.

Hladnoća najviše prijeti pacijentima koji boluju od angine pektoris. Oni već imaju izmjenjene krvne sudove srca pa im se, osim izlaska napolje, ne preporučuje bilo kakva fizička aktivnost da ne bi, zbog porasta krvnog pritiska dodatno opterećivali srce. Ukoliko izlaze obavezno bi trebalo da ponesu i nitroglicerin i da ga po potrebi stave pod jezik.
I hrana grije

Iskustvo je pokazalo da pacijentima sa hronično povišenim krvnim pritiskom na haldnoćama prijaju tople supe, naročito prava pileća, čorbice, topli napici i, posebno, začini koji griju organizam kao što su đumbir, kurkuma ili biber.

(aura.ba)