Hladno vrijeme predstavlja najveći izazov za kožu: ZIMI BRŽE STARIMO; KAKO TO SPRIJEČITI?

Pročitajte RECEPTE za maske za lice koje će hidratizirati i nahraniti isušeno kožu zimi…

Koža se treba uvijek njegovati, a pogotovo tokom hladnijih mjeseci. Tada joj je potrebno još više zaštite i hidratacije. Zimi je koža nerijetko isušena, bez sjaja, crvena, a može se pojaviti i svrbež, zatezanje, peckanje…

Zimu najčešće povezujemo sa suhom i blijedom kožom, ali zanemarujemo činjenicu da hladno vrijeme može i ubrzati znakove starenja. Ovo je 10 razloga za ubrzanije starenje kože:

1. Hladan i suh zrak
Možda najočitiji aspekt zime je činjenica da je hladno i suho – dvije karakteristike koju našu kožu ne čine mladenačkom. Suhi znak unutra i onaj hladni vani mogu poremetiti ravnotežu kože, uzrokujući crvenilo i osjetljivost.
Ovo nas može učiniti podložnijim na kožna stanja poput rosacea (česta Hronična kožna bolest koja uzrokuje crvenilo srednjih dijelova lica) te tako dolazi do preranog starenja.

2. Više stresa
Nažalost, praznici i brojna očekivanja koja se uz njih vežu povećavaju nivo stresa. I rapidni rast kortizola, hormona stresa može imati vrlo loš učinak i na kožu, odnosno može doći do pojave bora, lošijeg tonusa kože i slično.

3. Ne koristite kreme za sunčanje
I dok cijelo ljeto pazimo na kožu lica i ne izlazimo bez krema za sunčanje, tu naviku, većina nas, tokom zimskim mjeseci – zanemari. Velika greška, upozoravaju stručnjaci.

4. Koristite iste proizvode koje ste koristili i preko ljeta
Tokom zimskih mjeseci koža treba drugačiju njegu. Najbolje je iskombinirati super hidratizirajuće proizvode poput ceramida i hijaluronske kiseline.

Ako je vaša uobičajena dnevna krema dosta suha, za noćnu njegu odaberite onu masniju, hranjivu jer će pomoći u sprečavaju dehidracije tokom noći, kada je koža najpodložnija isušivanju.
Iako se često upozorava na nužnost upotrebe preparata za vanjsku zaštitu kože, zanemaruje se važnost unutrašnje zaštite. Vitamin C je sastavni element kolagena i kao takav izrazito važan u zaštiti kože.

5. Prevrući tuš
Znamo da po ovom vremenu, vrući tuš paše više nego ikad. No, on će vam kožu samo još više isušiti. Vruća voda uklanja prirodna ulja iz kože, ostavljajući je suhom i ispucalom, pogotovo zimi.

6. Koristite ‘jake’ proizvode za čišćenje lica
Suha koža ne može dovoljno zaštiti nervne završetke, tako da koža postaje osjetljiva i sklona iritacijama, a jaka sredstva za čišćenje lica i skidanje šminke mogu samo pogoršati situaciju. Bolje je da zimi koristite proizvode na bazi ulja koji će očistiti lice, a neće isušiti kožu.

7. Više slatkog
Kako temperature padaju tako se i mi sve više okrećemo slatkoj hrani, a manje konzumiramo voće i povrće.
Ako želite usporiti proces starenja, šećer treba ograničiti jer ubrzava propadanje elastina i kolagena, proteina ključnih za zdravlje kože.
Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama iz plave ribe može biti izuzetno učinkovita u borbi protiv isušenosti kože zimi.

8. Manje vježbanja
Dodatni razlog pojačanog isušivanja i iritacija kože je to što zimi ljudi mnogo manje vremena provode vježbajući. Tjelesna aktivnost naime stimulira cirkulaciju koja koži osigurava dotok dovoljne količine kisika i uklanjanje štetnih tvari.

Pojačana cirkulacija, naime, povoljno djeluje na metabolizam cijelog tijela pa i na regeneraciju ćelija kože. To se može postići odgovarajućim pilingom koji omogućuje i bolje djelovanje krema koje se nanose na kožu.

9. Manja izloženost suncu
Nivoi vitamina D i K tokom zime opadaju te su povezani s tamnim podočnjacima. Koža tada izgleda puno starije i bljeđe. Ništa što malo bronzera i korektora ne može riješiti.

10. Prevruće prostorije
Glavni uzrok suhoće kože zapravo je suh zrak u unutrašnjim prostorima. Stoga je jedan od najvažnijih savjeta da počnete koristiti ovlaživače zraka u svom domu i drugim prostorima u kojima provodite puno vremena. Uz to, važno je da njegu prilagodite zimskim uvjetima.

Jedan od prvih koraka jest da na kožu lica redovno, a naročito prije izlaska, stavite hidratantnu kremu.

MASKE ZA LICE KOJE ĆE HIDRATIZIRATI I NAHRANITI ISUŠENU KOŽU ZIMI
1. Mrkva + med
• 2 kašike soka mrkve
• 1 kašičica meda
Pomiješajte sastojke i nanesite masku na lice, lagano utrljavajte. Pustite da stoji dvadesetak minuta i isperite.
2. Jogurt + med
Ova kombinacija hidratizira kožu i pomaže joj da vrati svježinu.
• 2 kaščičice meda
• 2 kašičice jogurta
Pomiješajte sastojke i smjesu nanesite na očišćeno lice. Pustite da se osuši i nakon petnaestak minuta isperite.