HIT U SVIJETU: JAPANSKA METODA PODMLAĐIVANJA. BEZ BORA I PODBRADKA ZA 15 DANA

Za ovu masažu vam je potrebno dnevno 7 minuta, a dovoljno vam je samo pamukovo ili bademovo ulje, te rutina i rdoslijed pokreta kod masaže. Sve je prikazano i na videu

Ova drevna japanska masaža lica Zogan (ili Tanaka) u prevodu se zove  “Stvaranje lica”. Ona pomlađuje, briše bore i uklanja podočnjake te podbuhlost lica. Koža postaje zategnuta, mekana i sjajna. Smanjuje se čak i podbradak.

Zogan masaža potiče izbacivanje toksina i suvišne tekućine iz tkiva te poboljšava cirkulaciju lica. Radi se o dubokoj masaži mišića lica koja ih opušta i revitalizira.Vrlo je jednostavna i oduzet će vam svega pet do sedam minuta dnevno.

  1. KORAK

Oprati lice. Nanesite  ulje za lice. Prepuručuje se pamukovo ulje, a ako nemate to odlično je bademovo ulje.Pritiskom vrhova prstiju napravite pokret koji ide od dokela ispod ušiju, niz viličnu kost i vrat do ključne kosti. Na ključnoj  kosti napravite blaži pritisak i zadržite se na trenutak. Radite to sa obje ruke i obje strane istovrmeno i ponovite tri puta. Ovo je osnovni potez koji je vrlo bitan i koji ćete često ponavljati tokom zogan masaže 

  1. KORAK – MASAŽA ČELA

Ovaj dio masaže pomaže da se zategne koža na čelu i da se spriječe bore na ovom dijelu lica. Koriste obje ruke, ovoga puta po tri prsta. Pokret počinje od sredine čela, a zatim povlačite potez do sljepoočnica. Odatle se pokret spušta opet niz viličnu kost i vrat do ključne kosti (onaj potez koji podtiče protok limfe).  Ovaj pokret ponovi se tri puta.

  1. KORAK – MASAŽA PROTIV NADUVENIH I TAMNIH PODOČNJAKA

Masaža očiju je radi se srednjim prstom i ona je slijedeći korak. Počnjete potez sa spoljašnje strane oka, nastavljate ispod oka, gdje su podočnjaci i idete do unutrašnjeg ugla oka. Zatim slijedi potez prstom preko kapka do sljepoočnice, i još jednom potez od unutrašnjeg ugla oka, preko podočnjaka do sljepočnica.

KLJUČNI KORAK je od sljepoočnica, preko vrata do ključne kosti. Ponovite cijeli potez 3-5 puta. Ovaj dio masaže trebalo bi da smanji podočnjake.

  1. KORAK – MASAŽA PREDJELA OKO USTA I NOSA

Bore „smijalice“ ovaj problem rješava na slijedeći način: Vrhovima prstiju krenete od vrha brade, oko usana i sastavite ruke u predjelu ispod nosa. Ponovite i ovaj potez tri puta.

Posle usta pređite na masažu nosa. Pravite prstima kružne pokrete oko vrha vašeg nosa tri puta. Zatim izmasirajte luk  nosa, počevši od korijena pa spuštajući se prema obrazima. Ponovite tri puta, a posljedni potez razvucite do sljepoočnica, pa zatim niz vrat do ključne kosti kao i prvi put.

  1. KORAK – MASAŽA OBRAZA I LICA

Ovaj dio ima tri grupe poteza: vertikalni, iskošen i horizontalni.  Prvi potez počinjete opet od vrha brade. Tu stavite vrhove prstiju i sada idete vertikalno, naviše,  preko obraza, pritiskajući ih blago prema predjelu ispod očiju. Držite tri sekunde. Opet se ide na sljepoočnice i ponavlja prvi pokret, koji ide preko vrata do ključne kosti. Ponovite tri puta.

Drugi potez ide ukoso pa navišeSada potezi lijevom i desnom rukom nisu simetrični. Lijevi dlan postavite na lioevu viličnu kost kao da priodržavate glavu. Desnom rukom prelazite preko desnog obraza ukoso, preko jagodične kosti do nosa. Držite tri sekunde pa samo desnom rukom idete do sljepoočnice i spuštate potez do ključne kosti. Uradite tri puta, pa ponovite sve isto sa druge strane lica.

Treći potez je horizontalni i počnije ispod očiju. Pritiskom vrhovima svih prstiju pravite lagan potez od luka nosa, preko podočnjaka,do sljepoočnice, a odatle idete do ključne kosti. I ovaj potez ponavljate tri puta.

  1. KORAK – KOREKCIJA KONTURA LICA

Na ovaj korak prelazi se posle masaže lica i obraza. Sada ne koristite prste nego korijen dlana, dio ispod palca. Prvi potez počnjete od brade. Postavite korijen dlana tj dno vaših palčeva na bradu, pa idite naviše, pritiskajući obraze kao da želite da spriječite njihovo opuštanje, što ovom vježbom bukvalno i radite. Ponovite tri puta.

Drugi potez počinje na isti način, ali ide prema ušima. Svaki potez završava kod sljepoočnice i spušta se preko vrata do ključne kosti.

  1. KORAK – KOREKCIJA PODBRATKA ZOGAN MASAŽOM

Potez sada počinje ispod brade i ide preko donje vilične kosti ka ušima. Radite ga prvo sa jednom, pa onda sa drugom rukom, bukvalno kao da pokušavate da razvučete podbradak prema ušima. Ukoliko imate izražen podbradak, ponovite 5-7 puta.

Ovaj dio završite zatezanjem mišića cijelog lica. Stavite dlanove oko usta i nosa, tako da vam se vrhovi prstiju spajaju  na korijenu nosa, dok su palčevi na podbratku, onako kao kada želite da dozovete nekoga ko je daleko! Sada pravite potez cijelih dlanova (koji se sada oslanjaju na lice kažiprstom) preko cijelog lica, do sljepoočnica, dok palčevi prave potez preko podbratka. Kao da želite da  na ovaj način da zategnete kožu na svom licu.

  1. KORAK – PEGLANJE SITNIH BORA NA ČELU

Ovo je poslednji korak u zogan masaži. Vrhovima prstiju jedne ruke pravite pokrete gore-dole preko čela, kao da peglate bore na čelu.

Masažu završite tako što ćete staviti obje ruke na sred čela, spustiti potez prema sljepoočnicama i nastaviti na niže ka ključnoj kosti. Ovaj poslednji potez ponovite tri puta.

Ukoliko vam je lakše, pratite video: https://www.youtube.com/watch?v=V4ANcs7oh9s