Hit pjesma „Hotel California“ posvećena je đavolu, drogama i satanističkom orgijanju: Noćni čovjek mi je rekao: Iz Hotela Kalifornija nikada ne možeš otići!

„Posljednje čega se sjećam, bježao sam prema vratima. Morao sam naći put nazad do mjesta gdje sam bio prije. Opusti se, rekao je noćni čovjek, mi smo ovdje da te primimo. Možeš se odjaviti kada god želiš ali ne možeš nikada otići“

Nastala davne 1976. godine, pjesma Hotel California je na metaforičan način dotakla stil života na visokoj nozi u Los Anđelesu, čime je kako to obično biva, izazvala opštu polemiku o skrivenom, pa čak i satanističkom cilju koji su autori željeli da postignu, što je rock grupu The Eagles lansiralo u sami vrh svjetske rock scene.

 Flert sa đavolom

Za Holivud i američku industriju zabave već se decenijama vežu brojne teorije zavjere i priče kako u zamjenu za slavu i bogatstvo, pjevači obavezno moraju svoju dušu prodati đavolu. Svakih par godina pojavi se neko od njih ko se usudi stati pred kamere i javno progovoriti o satanističkim i traumatičnim ritualima na kojima su bili primorani učestvovati, nakon čega se čitava industrija i mediji okreću protiv njih trudeći se svim silama da unište njihov lik i djelo. Oni drugi, ne bježe od mračne stvarnosti zabavne industrije već naprotiv, u svojim pjesmama veličaju onoga ko im je omogućio svjetsku slavu i milionsko bogatstvo.

Legendarna country-rock grupa Eagles na vrh svjetske muzičke scene sedamdesetih godina prošlog vijeka probila se veselom pjesmicom „Hotel California“. I tu ne bi bilo ništa neobično da članovi ove grupe nisu ovaj hit posvetili prvoj crkvi đavola, koja je osnovana 1975. godine u Los Anđelesu.

Osnivač ove crkve bio je Anton LaVej koji je prvobitno radio u cirkusu kao čistač kaveza i pomoćnik mađioničara, a kasnije i kao fotograf za policiju. Uznemiren nasiljem koje je svakodnevno gledao napušta posao policijskog fotografa i počinje se zanimati za okultizam. Jedan novinar mu je dao ideju kako bi mu organizovana crkva donijela puno više novca i skrenula pažnju javnosti. Nadahnut njegovim sugestijama, LaVey okuplja svoje sljedbenika 1966. godine, brije glavu, osniva spomenutu organizaciju i 1966. godinu proglašava „prvom godinom Sotonina doba“, a na vrhuncu moći Sotonina crkva je brojala oko 25.000 članova.

 Sljedbenici Crnog pape

Iako je Anton La Vej pred kraj života promijenio životnu filozofiju i odrekao se sotone, njegova ostavština je ogromna, jer su godinama kasnije širom svijeta nicale na hiljade ogranaka sotonističke crkve. Koliki je bio njegov utjecaj na rock muziku sedamdesetih godina prošlog vijeka govori i činjenica da se pojavio na omotu albuma „Hotel California“ grupe Eagles.

Kontroverzna pjesma je nastala 1976. godine, u vrijeme kada je Dejvid Bouvi otvoreno upozoravao: “Rok je đavolja muzika, kojom nagovještavamo nešto opasnije i mračnije od nas samih”, pjesma je zapravo aluzija na “crkvu Sotane”, smještenu u preobraćenom hotelu u ulici Kalifornija. Ako se pažljivo pogleda, unutar omota albuma stoji slika Antona LaVeja koji je imao nadimak Crni papa, a menadžer “Eaglesa” Leri Salter jednom je priznao da su momci iz benda bili LaVejevi sljedbenici.

Pjesmu koju su na hiljade ljudi kao u transu pjevali najviše se ističe po stihovima u kojima se spominje marihuana, „zvijer“ koja se ne može ubiti,  1968. godina (početak hippy ere), satanističko orgijanje, a završava se ovom porukom:

„Posljednje čega se sjećam,
bježao sam prema vratima.
Morao sam naći put nazad
do mjesta gdje sam bio prije.
Opusti se, rekao je noćni čovjek,
mi smo ovdje da te primimo.
Možeš se odjaviti kada god želiš
ali ne možeš nikada otići.“